
Economie
Ce schimbări va aduce directiva privind detașarea
89832655_218734772606620_1497581201202872320_n.jpg

În ceea privește situația la nivelul României, a fost elaborat un proiect de lege care a fost pus în dezbatere publică anul trecut în luna iulie. Acest proiect nu a intrat încă în procesul legislativ și în acest moment nu avem informații cu privire la stadiul acestuia. La nivelul statelor membre, Directiva a fost transpusă doar în Franța, Cehia și Slovacia.
Directiva vine să clarifice anumite aspecte în special cu privire la conceptul de remunerație versus salariu minim, durata detașării (introducând un termen de 12 luni dincolo de care salariații detașați beneficiază de toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile în statul gazdă angajaților cu contract de muncă local), precum și tratamentul aplicabil angajaților puși la dispoziție de către agenți de muncă temporară și care își derulează misiunea de muncă în statele membre UE.
Important de menționat este că aceste prevederi vor avea impact în special asupra companiilor din România care vor detașa angajați pe teritoriul UE, însă aceste noi reglementări sunt relevante și pentru angajatorii străini care detașează salariați pe teritoriul României.
Recomandări și concluzii:
- În primul rând, recomandarea este aceea ca angajatorii români să se informeze și să se documenteze cu privire la condițiile de muncă și încadrare în muncă aplicabile în statele unde intenționează să detașeze salariați pentru prestarea de servicii. Informațiile esențiale sunt disponibile pe site-urile autorităților de muncă competente din statele membre.
- De asemenea, este important ca angajatorii care au deja angajați detașați pe termen lung sau intenționează să detașeze pe o perioadă mai lungă de 12 luni să facă o evaluare a impactului pe care Directiva Reformă, prin transpunere, îl poate avea asupra activității companiilor. Aceste modificări ar putea conduce la o creștere a costului cu personalul. Această creștere s-ar putea regăsi în final și într-o creștere a prețurilor serviciilor furnizate companiilor din UE putând afecta competitivitatea companiilor.
- Nu în ultimul rând, recomandăm și o reevaluare a politicilor interne de detașare și a documentației folosite de companii atunci când detașează, pentru a se alinia noilor cerințe (de exemplu, verificarea modalității în care sunt reflectate în documentele de detașare indemnizațiile de detașare și cheltuielilor generate de detașare, precum și elementele remunerației).
Invitat: Anca Atanasiu, avocat specializat în Dreptul muncii la societatea Radu și Asociații, societate de avocatură afiliată EY România.
Rubrică oferită de EY (Ernst & Young).
Toate edițiile rubricii Expert în Afaceri: https://www.rfi.ro/tag/expert-afaceri