Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce alegeți: creșterea pensiilor sau sprijin pentru economie?

doors-1690423_1280.jpg

Guvernul poate fi pus în situația de a alege între a mări pensiile și a oferi pachete de sprijin pentru companii, pentru că nu sunt ușor de găsit bani în buget.
Guvernul poate fi pus în situația de a alege între a mări pensiile și a oferi pachete de sprijin pentru companii, pentru că nu sunt ușor de găsit bani în buget.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Autoritățile statelor sunt tot mai implicate pentru a găsi soluții pentru sprijinirea economiei. Iată doar exemplele de ieri. Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, s-a întâlnit cu liderii sectorului bancar. Au fost prezenți toți reprezentanții marilor bănci, iar președintele american a primit ceea ce a vrut să audă. Adică, reprezentanții sistemului bancar au spus că băncile sunt bine capitalizate și sunt gata să ajute companiile mici și mijlocii și consumatorii.

Acum, bancherii americani și instituțiile pe care le conduc sunt gata să finanțeze economia americană și în special întreprinderile mici și mijlocii.

În Europa, astăzi este ședința Consiliului guvernatorilor ai Băncii Centrale Europene pe tema politicii monetare. Ieri, președintele BCE, Christine Lagarde a dat asigurări că instituția pe care o conduce va găsi soluții pentru a susține economia, companiile, gospodăriile și piețele financiare.

Analiștii chiar anticipează că astăzi Christine Lagarde va anunța o tăiere a ratei de dobândă de politică monetară cu 10 puncte procentuale, până la minus 0,6%.

Va fi o mutare mai degrabă simbolică, menită să țină încrederea la cote înalte, pentru că scăderea dobânzii operată de BCE nu poate rivaliza cu reducerea de săptămâna trecută, de 50 de puncte procentuale, realizată de Rezerva Federală americană.

Tot ieri, Banca Angliei a anunțat o tăiere a ratei de dobândă cu 50 de puncte procentuale, până la 0,25%. A fost o măsură de urgență, legată, evident, de evoluția crizei coronavirusului și care încearcă să ajute tot zona întreprinderilor mici și mijlocii.

Acestea sunt mișcările pe care le-au făcut băncile centrale importante pentru piețele financiare. Nici guvernele nu stau degeaba. În sensul că pregătesc pachete de susținere a economiei.

De exemplu, Marea Britanie a anunțat un pachet de susținere de 12 miliarde lire sterline, 7 miliarde pentru lucrătorii independenți și IMM-uri și 5 miliarde de lire pentru sistemul public de sănătate. Și alte state au planuri de susținere a economiei. La fel și Comisia Europeană și Parlamentul European.

România pregătește soluții. Nu știm dacă Banca Națională va reduce dobânda de politică monetară, dar există deja domenii care solicită măsuri compensatorii, precum transportatorii, industria turistică și, poate, la orizont vor apărea și companiile de transport aerian.

Interesant este că și reprezentanții IMM-urilor au creionat câteva propuneri, cu atât mai mult cu cât în toată lumea măsurile de compensare vizează chiar companiile mici și mijlocii, cele mai vulnerabile în această criză a coronavirusului.

Doar că România este într-o situație mai complicată decât toate statele europene. În sensul că România se află deja în procedura de deficit excesiv. Deci, nu are resurse bugetare pentru a ajuta companiile. Desigur, bani în buget se pot găsi prin redistribuire, adică prin trecerea unor sume de la un capitol la altul.

La această oră, nu se știe anvergura pierderilor și a eventualelor compensații financiare sau fiscale. Dar, ministrul finanțelor va fi pus foarte curând în fața dilemei: să crească pensiile sau să aloce bani pentru stimularea economiei? O alegere cu adevărat complicată.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Ce alegeți: creșterea pensiilor sau sprijin pentru economie?