Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Probabil, recesiune

lagarde.jpg

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, vorbește pentru prima dată despre posibila intrare în recesiune a zonei euro.
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, vorbește pentru prima dată despre posibila intrare în recesiune a zonei euro.
Sursa imaginii: 
Twitter/Christine Lagarde

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, vorbește pentru prima dată despre posibila intrare în recesiune a zonei euro. Este adevărat că șefa BCE nu dă ca sigură apariția recesiunii, dar nici nu o exclude.

Declarația este importantă pentru că este primul lider din zona financiară care vorbește deschis despre recesiune. Până acum, toți ceilalți șefi de state sau de guverne sau chiar analiști nu au indicat o recesiune iminentă.

A fost una din surprize, pentru că așa cum a evoluat criza sanitară pare imposibil ca unele state europene să nu intre în recesiune.

Să trecem rapid în revistă situația. Mai întâi, a existat o încetinire a fluxului de aprovizionare din China. Ieri, de exemplu, un amic care are o rudă apropiată care lucrează la vânzări pentru o mare companie multinațională îmi povestea că s-au vândut foarte bine componentele IT. Dar că vânzările au fost mari pentru că au avut noroc ca vaporul cu marfa să plece din China cu trei zile înainte să izbucnească virusul.

Acum, aprovizionarea este mai greoaie, iar companiile auto, de exemplu, caută noi metode prin care să folosească transportul cu avionul.

Dar, nu este doar atât. Să privim felul în care arată economia și societatea în acest moment. În Italia, mai sunt deschise doar magazinele alimentare și farmaciile, băncile și instituțiile financiare. Nu este clar câți din cetățeni se mai duc la lucru, câți lucrează de acasă și care mai este capacitatea de producție a uzinelor italiene, în aceste condiții.

În Franța, instituțiile de învățământ au fost închise până la noi ordine. Muzeul Luvru a fost închis la sfârșit de săptămână, Disney Land s-a închis, iar turiștii străini sunt mult mai puțini.

De altfel, turismul este în cădere liberă. Nu mai știm pe ce rute mai zboară companiile aviatice, dar tot mai multe avioane rămân la sol, iar președintele american a dat o nouă lovitură companiilor aviatice prin anunțul făcut de suspendare a zborurilor între statele din spațiul Schengen și Statele Unite, pentru următoarele 30 de zile.

Să mai adăugăm că industriile de divertisment, cea culturală și cea sportivă tind spre zero. Bunul simț economic ne face să înțelegem, văzând doar știrile de zi cu zi, că este practic imposibil ca mai multe economii din zona euro să nu intre în recesiune.

În felul lor, acest lucru îl spun și experții Băncii Centrale Europene, care au anunțat ieri că prognoza de creștere a zonei euro s-a reconsiderat la 0,3%, după ce în decembrie, cifra era de 1,4%. Dar, prognoza este realizată la jumătatea lunii februarie și, deci, nu ține cont de evoluțiile la zi ale crizei sanitare.

De altfel, Christine Lagarde a declarat că impactul indus de criza coronavirus asupra economiei europene va fi major. Lagarde afirmă că intrarea sau nu în recesiune depinde de viteza, forța și caracterul coordonat al răspunsului pe care îl vor da toți actorii. Bineînțeles că este vorba despre instituțiile financiare și guverne.

Ieri, scriam că analiștii se așteaptă ca BCE să scadă dobânda la depozite cu 10 puncte procentuale. Nu a fost așa. Spre surpriza piețelor, banca centrală a zonei euro a preferat să mențină neschimbată dobânda, în schimb a venit cu un pachet de finanțare dedicat băncilor la o dobândă incredibilă, de minus 0,75%. Totul pentru ca băncile să poată finanța economia reală la costuri cât mai mici.

În același timp, BCE va continua programul de achiziții de obligațiuni suverane și ale companiilor. Guvernele au anunțat și ele măsuri de sprijin pentru sectoarele economice aflate în dificultate și pentru cetățeni. Rezerva Federală a lansat un nou program prin care pune în piață 1.500 miliarde dolari.

Toate aceste măsuri au mai fost luate. Ele sunt o continuare a unor politici exersate deja. Rezultatele nu mai sunt, însă, atât de spectaculoase. Și după cum se spune: nu poți să faci același lucru și să te aștepți să obții efecte diferite. Ceea ce înseamnă că băncile centrale nu pot face minuni și nu pot salva singure economia.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.