Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hotelurile clujene cer scutiri de taxe și impozite, pe motiv de coronavirus

hoteluri.jpeg

 Hotelurile clujene cer scutiri de taxe și impozite, pe motiv de coronavirus.
Hotelurile clujene cer scutiri de taxe și impozite, pe motiv de coronavirus
Sursa imaginii: 
RFI/Bianca Pădurean

Reprezentanții Asociației Hotelierilor Clujeni se tem că multe dintre hotelurile și pensiuni din Cluj-Napoca riscă să dea faliment, din cauza crizei generate de coronavirus. Ei cer autorităților locale și centrale să le acorde facilități fiscale. Cererea a fost formulată în prima conferință de presă organizată de asociația clujeană în ultimii opt ani.

Până la declanșarea crizei coronavirusului, Clujul era un adevărat paradis al hotelierilor. Statisticile oficiale arată că gradul de ocupare pentru hoteluri și pensiuni depășea frecvent 80 la sută, iar în timpul unor evenimente precum festivalul Untold, deși prețul camerelor creștea semnificativ, hotelurile erau pline. Acum, criza coronavirusului a golit hotelurile și pensiunile. Asociația Hotelierilor Clujeni l-a angajat pe avocatul Mircea Pop să redacteze un memorandum, prin intermediul căruia hotelierii cer facilități fiscale. În principiu, hotelierii cer să fie scutiți de plata taxei pentru clădiri, încasată de bugetul local, și de plata taxelor și impozitelor pe salariile angajaților, încasate de bugetul central, spune avocatul Mircea Pop.

”Reprezentanții hotelierilor s-au întrunit pentru a găsi o soluție comună, soluție care are ca principal obiectiv protecția oamenilor angajați care lucrează în aceste hoteluri, în sensul că dacă nu facem nimic, în două-trei luni, un număr de aproximativ 800 de angajați ai hotelurilor prezente astăzi aici vor trebui să fie, într-o formă sau alta, rearanjați”, a declarat avocatul Mircea Pop.

Hotelierii spun că, fără un ajutor din partea statului, multe unități turistice riscă să dea faliment, spune reprezentantul unui hotel de patru stele din Cluj, Răzvan Țărmure.

”Soluția pe care noi o vedem, în acest moment, este de a încerca să ne creăm niște rezerve pe fluxurile de numerar ale hotelurilor noastre, astfel încât să mai putem asigura, o perioadă de timp, de azi înainte, plata salariilor, plata cheltuielilor operaționale fixe care sunt inevitabile”, a spus Răzvan Țărmure.

În contextul coronavirusului, autoritățile au propus hotelierilor un alt tip de măsuri de sprijin. Este vorba de transformarea hotelurilor goale în centre de carantină pentru persoanele suspecte de infectare cu virusul chinezesc. Autoritățile au propus hotelierilor să semneze contracte prin care să primească suma de 230 de lei pentru o noapte de cazare, plus 70 de lei pe zi pentru hrana celor aflați în carantină. Reprezentanții mai multor hoteluri de lux, care și ele cer scutiri fiscale, au refuzat până acum să semneze contractele propuse de autorități, pe motiv că suma de 300 de lei pe zi de persoană ar fi prea mică.

 

 
Hotelurile clujene cer scutiri de taxe și impozite, pe motiv de coronavirus