Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fără controale, fără executări silite. Altă viață pentru firme. Le va folosi?

euro-870756_1280.jpg

Fără controale, fără executări silite. Altă viață pentru firme. Le va folosi?
Fără controale, fără executări silite. Altă viață pentru firme. Le va folosi?
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Este destul de facil să realizezi un jurnal zilnic al crizei coronavirusului. Evident, din punct de vedere economic. Prima dintre știri poate fi aceea că grupurile Peugeot, Michelin, Renault și Fiat și-au închis o serie de fabrici din Europa. Este semnalul foarte serios că impactul crizei sanitare se mută de la hoteluri, restaurante și transporturi spre industrie.

Motivul închiderii temporare a fabricilor este legat de protecția sănătății angajaților. Dar, chiar și pentru un scop atât de corect, nu se poate să nu facem calcule de bun simț economic care ne spun că pentru o perioadă companiile respective vor avea o producție mai mică și deci vânzări reduse. Ceea ce tradus la nivel macroeconomic înseamnă o cărămidă din scăderea economică de care aproape că nu se mai îndoiește nimeni. Concret, grupul Fiat a închis opt fabrici din 11 pe care le are în Europa. Grupul Peugeot Citroen va închide 15 uzine, după un plan care va fi aplicat caz cu caz. Grupul Renault a închis fabricile din Franța și Spania, iar Michelin a anunțat închiderea parțială a fabricilor din Europa.

În esență, închiderea fabricilor celor patru mari companii ne arată că industria europeană este deja afectată de criza coronavirusului.

O altă știre care merită menționată este intervenția pe blogul Fondului Monetar Internațional a directorului executiv Kristalina Georgieva. Interesant este că directorul FMI își începe textul cu următoarea idee: carantina și distanța socială sunt rețeta potrivită pentru a combate impactul COVID-19 asupra sănătății publice. Dar aceste două soluții sanitare conduc exact la opusul dezvoltării economiei.

În esență, mesajul directorului executiv pledează pentru o coordonare a politicilor care își propun să susțină economia în acest moment de criză sanitară. Executivul FMI propune trei axe pe care să se deruleze politicile de sprijin: măsuri fiscale, măsuri monetare și măsuri de reglementare.

Măsurile fiscale țin de posibilitatea bugetară a statelor de a acorda facilități companiilor sau industriilor afectate de criză. Cele monetare sunt prerogativele băncilor centrale. Iar din acest punct de vedere băncile importante au scăzut dobânzile sau au anunțat programe de injectare de bani în piață. În unele situații, cum este cazul Rezervei Federale americane, s-a aplicat și o variantă și alta, adică s-a redus și dobânda și a fost inițiat și un program de relaxare cantitativă.

În esență, este vorba despre măsuri care să stimuleze economia într-un moment dificil. FMI a anunțat că va pune la dispoziția economiilor instrumente financiare de 50 miliarde dolari.

De asemenea, în urmă cu câteva zile Comisia Europeană a anunțat un program pentru susținerea economiilor. În primul rând, Comisia consideră epidemia ca un eveniment neobișnuit, în afara controlului guvernelor. Ca atare, cheltuielile cu îngrijirea sănătății făcute cu acest prilej și cele pentru salvarea companiilor și locurilor de muncă vor fi considerate excepționale.

În al doilea rând, Comisia recomandă ajustarea eforturilor fiscale în funcție de scăderea economiei. Drept urmare, Comisia Europeană pare mai tolerantă cu statele care vor devia de la țintele bugetare. Ceea ce pare a fi o veste bună pentru România. Până la un punct.

În acest context, guvernul român pregătește un pachet de măsuri de susținere a economiei. Deocamdată, ministrul finanțelor a anunțat câteva măsuri care țin de Agenția fiscală, precum rambursarea TVA, suspendarea controlului fiscal, suspendarea executărilor silite și amânarea depunerii declarațiilor fiscale. Sunt decizii utile pentru companii care necesită responsabilitate din partea firmelor.

Într-un fel, situația este asemănătoare cu anul 1990, atunci când, pentru o perioadă, România nu a avut nici control fiscal, nici control vamal. Era o libertate completă. Păstrând proporțiile, situația este asemănătoare. În următoarea perioadă, companiile românești vor avea mai multă libertate de mișcare. Ce vor face cu ea vom vedea.

 

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Fără controale, fără executări silite. Altă viață pentru firme. Le va folosi?