Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor, pe fondul coronavirusului? Ministrul de Finanțe: Merită o discuție

Florin Cîțu: Nu există acum o discuție despre pensii, dar efortul bugetar este enorm pentru a susține foarte multe companii (Sursa foto: gov.ro)

Pensiile ar urma să fie majorate teoretic cu 40% la toamnă, însă coronavirusul ar putea da peste cap calculele Guvernului. Întrebat la RFI dacă poate fi luată în calcul o etapizare a majorării pensiilor, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a răspuns: ”Poate că e momentul să începem să discutăm despre așa ceva, dar vom vedea, doar spun că avem nevoie de fiecare resursă, pentru a opri această epidemie și este nevoie de efortul tuturor românilor, pentru a trece peste asta”.

Florin Cîțu evită să spună clar dacă pensiile vor mai fi sau nu majorate la toamnă cu 40%, dar consideră că subiectul ar merita o discuție: ”În acest moment, nu există o discuție despre pensii, vom vedea la rectificare, dar așa cum am spus la începutul anului și până acum, totul depinde de execuția bugetară (...), dar trebuie să ne gândim că suntem într-un moment în care efortul bugetar este enorm pentru a susține foarte multe companii, persoane care intră în șomaj tehnic. Vom vedea dacă efortul bugetar mai poate... dacă mai putem să facem acest lucru în acel moment. Deocamdată, nu ne gândim la așa ceva, banii sunt în buget, dar merită o discuție, să vedem dacă putem să luăm resurse și să le folosim în altă parte, acolo unde este nevoie, pentru medicamente, pentru echipamente, pentru teste. Sunt niște bani acolo, care ar putea să fie folosiți pentru altceva, dar nu este o decizie pe care o iau eu, este o decizie pe care o vom lua când ne vom uita la execuția bugetară”.

Întrebat dacă poate fi luată în calcul o etapizare a majorării pensiilor cu 40%, ministrul de Finanțe a răspuns: ”Poate că e momentul să începem să discutăm despre așa ceva, dar vom vedea, nu vreau să mă pronunț astăzi, doar spun că avem nevoie de toate resursele, în special pentru a susține acele părți din economie care suferă astăzi și pentru partea de sănătate, cheltuieli de sănătate (...), deci avem nevoie de fiecare resursă, pentru a opri această epidemie și este nevoie de efortul tuturor românilor, pentru a trece peste asta”.

 
Florin Cîțu, despre majorarea pensiilor cu 40% la toamnă, în contextul coronavirusului