Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


300.000 de oameni, în șomaj tehnic după închiderea restaurantelor. Livrările, sistate într-o săptămână

dragos_petrescu.jpg

Închiderea reastaurantelor, barurilor, cafenelelor afectează peste 300.000 de angajați, care vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic, declară la RFI Dragoș Petrescu.
Sursa imaginii: 
https://www.horecainsight.ro/

Închiderea reastaurantelor, barurilor, cafenelelor afectează peste 300.000 de angajați, care vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic, declară la RFI Dragoș Petrescu, unul dintre cei mai importanți jucători din industria restaurantelor. Este foarte important ca statul român să fie azi alături de industriile grav afectate, mai spune antreprenorul, care speră ca o parte din șomajul tehnic să fie suținut de la buget.

Antreprenorul Dragoș Petrescu se aștepta ca autoritățile să ia o astfel de măsură.

Dragoș Petrescu: Industria era deja pe categoria shutdown. Mai puțin de 10% din activitatea normală se petrecea în aceste zile datorită panicii și a situației din țară.

Reporter: Ce înseamnă pentru business-ul dumneavoastră și pentru angajații pe care îi aveți faptul că de astăzi se închid restaurantele, barurile, cafenelele?

Dragoș Petrescu:  Este o situație foarte serioasă pentru că în industria hospitalității, combinat hoteluri cu restaurante, activează aproximativ 325.000 de oameni. O mică parte va mai trămâne activă în zona de livrări la domiciliu, dar discutăm de un procentaj mai mic de 10% din zona de restaurante. Dacă considerăm zona de restaurante cu aproximativ 180.000 de oameni, rezultă că mai puțin de 10.000 – 15.000 de oameni vor putea rămâne încă implicați în activitățile de restaurant și catering. Practic, discutăm de trimiterea acasă a 300.000 de angajați.

Reporter: Cum îi trimiteți acasă, domnule Petrescu, în șomaj tehnic?

Dragoș Petrescu: În șomaj tehnic, aceasta este prima discuție. În urma discuțiilor cu primul ministru, cu ministrul Cîțu, cu ministrul muncii, sperăm ca astăzi și este foarte important să vină urgent această măsură, să apară această ordonanță de urgență, sau ce formă vor găsi ei în starea de urgență declarată deja, prin care o parte din aceste venituri în cadrul șomajului tehnic să fie susținute de stat. Este foarte important ca astăzi, statul român să fie alături de industriile grav afectate.

Reporter: Restaurantele pe care dumneavoastră le conduceți vor face livrări la domiciliu sau mai multe livrări la domiciliu?

Dragoș Petrescu: Restaurantele pe care le conduc și piața în general, pentru că suntem foarte bine conectați prin asociația patronală, prin HORA, continuă să livreze astăzi la domiciliu. Însă, vreau să înțelegeți exact care e impactul. Înainte, aproximativ 4% din cifra de afaceri din zona de restaurante era dedicată livrărilor. Astăzi, această sumă s-a dublat și jumătate. Discutăm de 10% din cifra de afaceri din trecut, care astăzi reprezintă 100% din trecut. Cu alte cuvinte, zona de livrări are un impact redus, nu poate înlocui o întreagă industrie.

Reporter: Evident că nu poate înlocui, dar ne gândim și cât va mai funcționa acest sistem dacă măsurile restrictive se prelungesc ca durată. Oare vor fi livratori tot timpul la dispoziție?

Dragoș Petrescu: Nu. Dacă ne uităm la piețele din Italia și Franța, fiind foarte conectați cu asociațiile de profil, livrările au crescut cu 200%, după care s-au prăbușit. Livratorii au refuzat să mai participe la procesul de transfer al produselor. Și, în general, piața nu a fost extrem de deschisă să comande masiv acasă. Drept urmare, în realitate, această perioadă de livrare la domiciliu va fi foarte scurtă. Estimăm că în circa o săptămână și aceste livrări la domiciliu să fie oprite.

Reporter: În condițiile în care autoritățile au decretat stare de urgență în România timp de o lună, până pe 16 aprilie, dumneavoastră, peste câte vreme credeți că își va reveni sectorul horeca?

Dragoș Petrescu: Evident că nu își va reveni într-o lună. Aceste măsuri sunt măsuri administrative luate de guvern pas cu pas și această prorogare sau aceste măsuri sunt luate la lună, însă apreciez că într-un scenariu optimist rezonabil, acest impas va dura între două și trei luni, circa două luni și jumătate cel puțin. Noi aproximăm că în luna mai industria va putea să își revină, să se deschidă primele restaurante, iar pe timpul verii să funcționăm la o cotă de avarie, nicidecum așa cum a funcționat în vara anului trecut.

Reporter: În grădini, poate pe terase?

Dragoș Petrescu: Terasele și vremea sunt, de fapt, singura speranță serioasă pe care industria o are în România. Temperatura va ajuta, tehnic vorbind, atât la oprirea sau încetinirea răspândirii virusului, cât și la deschiderea oamenilor de a ieși din casă și de a veni, din nou, la terasele noastre.

 

Dragoș Petrescu deține lanțurile de restaurante City Grill, Buongiorno, Caru' cu Bere, Hanu' lui Manuc si cafenelele City Cafe.

 
Antrenorul Dragoș Petrescu intervievat de Magda Prelipceanu