Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tot mai mulți români, în șomaj tehnic: "Măsura nu trebuie încurajată pe scară largă. Fără producție industrială ne prăbușim"

termination-110301_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 500 de mii de persoane ar putea fi afectate de șomaj, tehnic sau chiar mai grav, definitiv. Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a mers public cu estimarea până la scenariul sumbru în care cifra ar putea fi dublă: un milion de salariați ar putea avea de suferit, context în care guvernul a justificat urgența unui pachet de ajutor care să meargă până la 2 la sută din PIB.

 

În jur de 14.000 de persoane intră în șomaj tehnic la Automobile Dacia, după ce cea mai mare companie din România, care generează peste 1 la sută din produsul intern brut, a decis să închidă, începând de mâine, uzina până pe 5 aprilie, ca măsură preventivă în plină pandemie de coronavirus. 

Producătorul de anvelope Pirelli Slatina își suspendă la rându-i activitatea și trimite patru mii de angajaţi în şomaj tehnic, aceeași măsură fiind luată și de uzina Ford de la Craiova, după cum relatează Mediafax.  

În tot acest context, guvernul va lansa un pachet consistent de ajutor. Cine și ce sectoare ar trebui însă să beneficieze cu prioritate de intervenția statului? O analiză în timp real este imposibil de făcut - punctează la RFI analistul economic Valentin Ionescu. Măsura șomajului tehnic trebuie dozată cu mare atenție - iar prioritatea absolută ar trebui să fie producția industrială, e de părere Valentin Ionescu:

La utilități publice, în sectorul de telecomunicații, în sectorul energetic, tu nu ai cum să faci o izolare socială adecvată, pentru că acestea trebuie să funcționeze, altfel ne prăbușim cu toții (...) Transporturile de persoane vor fi afectate, dar nu pot fi anulate. Iar transportul de marfă la fel: nu ai cum să-l restricționezi, pentru că nu mai aprovizionezi populația și industria. Prin urmare măsura asta a șomajului tehnic nu trebuie încurajată pe scară largă pentru simplul motiv că prăbușim producția industrială. Trebuie să cântărim foarte bine, astfel încât producția industrială să nu fie afectată și să ne prăbușim. 

Ascultă AICI interviul pe larg: