Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport sumbru: Contracție economică de 3,9% în scenariul de bază. Soluții: Agricultura și FMI

mask-4934337_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România ar putea  înregistra în acest an o contracție economică de 3,9%, în scenariul de bază. În cel pesimist, contracția ar depăși 7%  - transmit economiștii unei bănci comerciale autohtone importante .

Autorii raportului atrag atenția asupra unei eventuale crize de lichiditate și corelează evoluția sectoarelor economice importante de problemele din alte piețe, mai ales zona euro. Cum trebuie să acționăm? Tratament sau o doză de adrenalină?    - se întreabă economiștii.

Orice previziune e prematură și nu face altceva decât să sperie. Șansa României este producția agricolă, răspunde la RFI analistul economic Mircea Coșea. Și nu este singura: Mircea Coșea se alătură experților care cred că Bucureștiul ar trebui să restabilească o relație cu Fondul Monetar Internațional, pentru a avea încă un sprijin financiar și pentru disciplina pe care o impun partenerii 

Totuși noi avem un atu care trebuie folosit imediat: producția agricolă. Producția agricolă în România și în acest an, conform aprecierilor, pare să fie destul de bună. Avem capacitatea extraordinar de bună de a aproviziona piața românească cu produse agroalimentare rapid, dacă se pune în aplicare un program al guvernului de stimulare a colectărilor și de intrare pe piață. (...)Cred că a venit momentul să ne gândim foarte serios la o relație cu FMI. În sensul unui credit pe care am putea sa îl luăm. Nu cred că trebuie să intrăm într-o pasă fatalistă și să așteptăm să ne cadă drobul de sare în cap.

Acultă AICI interviul integral: