Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OUG 29, în vigoare: Măsuri pentru mediul de afaceri

Cine va primi mai mulți bani la rectificarea de buget. 14 la sută la pensii, restul la pandemie, scrie România liberă.

Ordonanța de urgență 29, cu măsurile pentru susținerea mediului de afaceri, a intrat sâmbătă în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ prevede că nu se mai calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente ale firmelor. Facilitatea va înceta la 30 de zile după expirarea stării de urgență, mai exact, la jumătatea lunii mai.

De asemenea, Ministerul Finanțelor precizează că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția cazurilor unde există hotărâri judecătorești de ordin penal.

Guvernul a decis și alte măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Printre acestea: credite garantate cu dobândă zero pentru IMM-uri și plata a 75% din șomajul tehnic, în limita a 75% din valoarea salariului mediu brut.

De asemenea, Executivul a dat asigurări privind rambursarea TVA pentru firme, dar și achitarea la rectificarea bugetară a concediilor medicale plătite de companii și nedecontate la timp de stat.