Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Antreprenor: Majoritatea firmelor intră în modul de supraviețuire. Va exista viață și după această criză

calculator-178127_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministrul Economiei susţine că pierderile în economie vor fi foarte mari din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus, care a impus decretarea stării de urgenţă în România. O evaluare în acest sens poate fi făcută însă de Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, punctează însă Virgil Popescu. Impactul final asupra economiei depinde de durata pandemiei, transmite ministrul Economiei. Firmele mici au intrat în modul de supraviețuire și pot rezista crizei Covid-19 câteva luni, spune la RFI Felix Lazăr un antreprenor tânăr local, proprietarul unei afaceri din industria evenimentelor, printre cele mai afectate de criză.

Deciziile guvernulu pentru mediul economic nu salvează situația, dar sunt o gură de aer - fără ajutor, multe companii s-ar fi închis. Orice criză presupune o reașezare și există și oportunități, spune antreprenorul:
 

Felix Lazăr: Compania lucrează pentru industria de evnimente. O dată cu măsura de anula, de a interzice organizarea evenimentelor nici business-ul nostru nu mai are obiect de activitate.

Reporter: Ce făceați, concret, pe partea de evenimente? Cu ce vă ocupați?
 
F.L: Noi realizăm decoruri pentru evenimente, standuri expoziționale. Probabil că suntem compania cea mai mare în acest domeniu din România.
 
Reporter: Vorbiți despre o suspendare a activității sau firma nu mai exista?
 
F.L: Evident că va exista după criză. E o suspendare a activității. În momentul de față punem pe primul loc sănătatea angajaților, a partenerilor.
 
Rep: Câți angajați aveți?
 
F.L: În jur de 30 de angajați. 
 
Rep: Sunt în șomaj tehnic? Sau cum ați gestionat scriptic situația?
 
F.L: Noi am luat decizia foarte rapid deoarece cunoșteam efectele coronavirusului din China. Noi am decis de la începutul săptămânii trecute să intrăm în concediu urmând să așteptăm deciziile guvernului, să vedem ce facilități vor acorda ei pentru companiile care sunt direct afectate.
 
Rep: Ce fel de concediu?
 
F.L: Concediu normal, de odihnă. Îl avem. Concediul de odihnă nu a fost încă consumat de majoritatea oamenilor. 
 
Rep: Guvernul vine cu acea ordonanță în sprijinul mediului de afaceri. O parte din șomajul tehnic e achitată de stat. La cum stau lucrurile, veți accesa măsura asta? O aveți în vedere în caz că se prelungește?
 
F.L: Este o gură de aer. Mi se pare o idee foarte bună din partea guvernului să susțină astfel mediul de afaceri. Altfel, probabil că majoritatea companiilor ar fi intrat în incapacitate de plată sau ar fi dat oamenii afară pentru că nu aveau venituri. Ne-a prins într-un moment destul de bun. Avem acest buffer. Ne va ajuta să ne achităm datoriile către creditori, către bănci, către cei care furnizează spații de chirie. Ca să zic așa, măsura vine în completare, nu neapărat salvează cu totul situația. În momentul de față veniturile companiilor sau aceste buffer-e vor fi folosite pentru achitarea cheltuielilor curente. 
 
Rep: Pentru supraviețuire?
 
F.L: Eu cred că majoritatea vor intra în modul de supraviețuire.

"Important este să te adaptezi cumva noilor modele de cumpărare sau moduri de lucru"

Rep: Nimeni nu poate prezice cât va ține această situație, însă la cum stau lucrurile acum, cu măsurile luate de guvern și cu buffer-ul despre care tot vorbeam, cam cât estimați că mai puteți ține pe linia de supraviețuire firma? 
 
F.L: O lună sau două probabil. Noi avem sufieciente resurse să putem ține chiar și mai mult. Ne gândim să continuăm business-ul pentru că ne-am implicat foarte mult sufletește, emoțional. Există viață și după această criză și vor exista evenimente și după această criză.
 
Rep: Există antreprenori care și-au manifestat îngrijorarea că relația cu statul e una birocratică în continuare. Chiar dacă e o situție de criză, până și acele facilități vin la pachet cu o birocrație. Vedeți vreun obstacol din perspectiva asta sau, până la urmă, un antreprenor face ce face să își ia banii de la stat. 
 
F.L: Cred că statul e un organism birocratic. Așa trebuie să fie. Că merge mai repede sau mai încet, important este să meargă și să existe aceste facilități.
 
Rep: Tot la cum stau lucrurile acum, credeți că vor fi sau sunt antreprenori care văd în criza coronavirus o oprtunitate?
 
F.L: Evident că orice criză vine cu o rearanjare a lucrurilor. Vor fi și oportunități. Până acum două săptămâni, înainte de criza asta, era mai degrabă epoca managerilor care trebuiau să gestioneze niște creșteri și niște fluxuri operaționale. În momentul de față, cred că e mai degrabă o perioadă în care antreprenorii trebuie să găsească noi viziuni, noi direcții pentru companiile lor. Noi am avut o relație foarte bună cu toți partenerii și în continuare cred că o vom avea. Nu văd niciun lucru pe care îl regret acum.
 
Rep: Cine a făcut business serios și profi cumva rezistă. Asta înțeleg.
 
F.L: Da, așa s-a întâmplat și înainte de 2008. Important este să te adaptezi cumva noilor modele de cumpărare sau moduri de lucru. Probabil se vor schimba puțin lucrurile. Mai important ar fi pentru antreprenori să se gândească la ce se întâmplă după această criză, nu la ce se întâmplă în timpul acestei crize pentru că asta este o situație care are un termen limită. Cum a început într-o zi, așa se va termina. Apoi, după ce se va termina e important să își continue business-ul sau să îl remodeleze după noile modele de lucru.