Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coridoare verzi europene. Șoferii de TIR au liber să circule și nu vor fi carantinați

adina_valean.jpg

Coridoare verzi europene. Șoferii de TIR au liber să circule și nu vor fi carantinați
Coridoare verzi europene. Șoferii de TIR au liber să circule și nu vor fi carantinați

Comisia Europeană a publicat luni patru linii directoare care, odată aplicate, vor duce la restabilirea traficului normal de mărfuri, în ciuda urgenței sanitare declanșate de pandemia de coronavirus. Comisia Europeană a indicat o listă clară de acțiuni în cadrul intervenției sale menite să protejeze buna funcționare a pieței unice. Aceasta include libera circulație a lucrătorilor în transport, „coridoarele verzi” - benzi prioritare pentru transportul de marfă, flexibilitatea normelor privind timpul de conducere și de odihnă si notificarea prealabilă a măsurilor către Comisie.

 

Recomandările operaționale sunt aplicabile din acest moment, spune într-un interviu acordat RFI comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean: „Un șofer de TIR care va intra în vamă nu ar trebui să fie controlat mai mult de 15 minute, nu se va da jos din cabină, i se va lua doar temperatura, nu va fi obligat să prezinte alte dovezi medicale privind starea sa de sănătate.  De asemenea Comisia recomandă ca timpii de odihnă obligatorii să fie suspendați...Așadar transportatorii nu pot fi opriți sau carantinați iar procedurile vamale se recomandă să fie facute doar într-un singur punct de frontieră”. 

Potrivit Comisiei Europene, pandemia de coronavirus are un impact perturbator major asupra transportului și mobilității europene, iar continuitatea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier, maritim și aerian sunt de o importanță crucială pentru funcționarea pieței interne a UE și pentru răspunsul efectiv la actuala criză de sănătate publică.

 

Comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean