Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel nu a fost infectată cu COVID. Economia germană se sufocă

merkel_new.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Testul pentru coronavirus efectuat în cazul cancelarului german, Angela Merkel, a avut rezultat negativ, a anunţat luni după-amiază Guvernul de la Berlin. Luni totuși, liderul german a condus şedinţa prin intermediul unei videoconferinţe.Cabinetul cancelarului german Angela Merkel a semnat planul privind cheltuielile în cursul unei şedinţe de urgenţă în condițiile în care este așteptată o contracție severă a economiei.

 

Analiza pentru depistarea Covid-19 efectuată în cazul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a avut rezultat negativ, a comunicat luni după-amiază Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, citat de revista Der Spiegel. "Zilele următoare vor fi efectuate noi teste. Angela Merkel se simte bine", a precizat oficialul guvernamental. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunţat duminică seară că a decis să se plaseze în izolare în reşedinţa sa după ce a intrat în contact vineri cu un medic care i-a făcut vaccin pneumococic. Medicul a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus duminică.

Și economia germană Guvernul de la Berlin este afectată grav de criza COVID : Conform unei estimări a Ministerului de Finanţe, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel puţin 5%. În aceste condiții, guvernul a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA, Reuters şi Bloomberg, preluate de Agerpres.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” („black zero”), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente. „Acesta este un pachet vast, care include numeroase măsuri”, a afirmat ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Economiei, Peter Altmaier, adăugând că Germania va dubla numărul de paturi în unităţile de terapie intensivă.

Bugetul suplimentar al Germaniei, de 156 miliarde de euro, care va fi finanţat prin noi împrumuturi, arată determinarea autorităţilor de la Berlin de a folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a combate efectele epidemiei, a adăugat Scholz.

Un fond de salvare înfiinţat pentru a achiziţiona participaţii în companii şi a finanţa împrumuturi către firme ar putea face datorii de până la 200 de miliarde de euro, dacă va fi necesar. Cifra finală privind suma pusă la dispoziţia fondului depinde de cât de multe companii vor solicita sprijinul Guvernului, a afirmat adjunctul ministrului de Finanţe, Joerg Kukies.

În plus, fondul de stabilitate va oferi garanţii de împrumut de 400 miliarde de euro pentru a evita ca firmele să nu-şi poată plăti datoriile scadente, astfel încât totalul măsurilor de sprijin ajunge la 750 miliarde de euro.

De asemenea, luni a demarat iniţiativa guvernamentală prin care firmele care se confruntă cu dificultăţi beneficiază de împrumuturi de aproximativ 500 miliarde de euro prin banca germană de stat KfW.