Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Blocaj total în imobiliare: Cum se va schimba comportamentul clienților și cine îi protejează pe chiriași?

historic-center-4316208_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Blocaj total și în piața imobiliară. Tranzacțiile au fost suspendate, iar lucrările la ansamblurile rezidențiale în execuție, sistate. Toate acestea vin  într-un moment în care oricum piața era în stagnare, înainte de pandemia de coronavirus. 

Cu siguranță o criză schimbă comportamentul economic al populației, crede Ion Radu Zilișteanu, care mizează pe o reținere a clienților în viitor, atunci când vor decide să cumpere: 

De exemplu la criza precedentă, ca idee, au dispărut tranzacțiile speculative, care erau 20 la sută din piață. Deci cei care cumpărau în scopul revinderii, pentru că odată cu scăderea prețurilor nu mai era o afacere. (...) De asemenea ca o schimbare de comportament am sesizat faptul că românii au o apetență din ce în ce mai mică pentru a cumpăra produse imobiliare off plan, adică numai din faza de proiectare și nu fizice, existente. 

Mai departe, măsurile de protecție socială decise de guvern nu vizează în mod direct chiriașii, un segment altfel vulnerabil, după cum reiese din comentariul pe care îl face la RFI Ion Radu Zilișteanu:

Legislația emisă în ultima vreme se referă doar la chiriile percepute firmelor, dar nu și persoanelor fizice. Persoanele fizice nu sunt protejate decât de legislația obișnuită. Cei care au făcut închirieri fără să încheie contracte sigur că sunt cei mai vulnerabili. 

Ascultă AICI interviul integral: