Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Căderea care vine: scăderi ale activității între 25% și 50%, incertitudini privind locurile de muncă

rudi.png

Image source: 
pixabay.com

Ieri, am avut un prim răspuns oficial referitor la impactul pe care criza coronavirusului îl are asupra economiei românești. Chiar și imperfectă, în sensul că destul de sumară, ancheta realizată de Institutul de Statistică are câteva calități. În primul rând, pentru că a fost realizată în perioada 17-19 martie, adică exact atunci când criza sanitară își făcea efectele și în România.

În al doilea rând, ancheta ad-hoc a Institutului de Statistică oferă un prim semnal al economiei românești, al managerilor companiilor, asupra evoluției pe care aceștia o anticipează.

Evident că există deja analiști financiari sau reprezentanți ai mediului de afaceri care fac prognoze economice generale sau privind anumite sectoare, dar acum vorbim despre o anchetă realizată la nivel național, cu mijloacele specifice statisticii.

Așadar, ancheta ad-hoc arată următoarele rezultate:  În ceea ce privește activitatea economică, așteptările managerilor din România arată că unul din cinci estimează că până la sfârșitul lunii martie activitatea va scădea cu până la 25%.

Ceea ce ne poate spune că pachetul de stimulare a economiei nu a inclus întâmplător prevederea că firmele care au avut o scădere a cifrei de afaceri cu 25% au dreptul să primească asistența socială a statului pentru angajații trimiși în șomaj tehnic.

Interesant este că trei sferturi dintre managerii care estimează că activitatea economică va crește sunt din domeniul comerțului cu amănuntul. Cu alte cuvinte, reprezentanții companiilor din domeniul comercial sunt cei mai optimiști. Cu precizarea că, la momentul realizării anchetei statistice, măsurile de izolare nu fuseseră luate în România. Dar, deciziile erau previzibile și probabil că reprezentanții companiilor din domeniul comerțului cu amănuntul le-au luat în calcul. Mai trebuie spus că primul val de aprovizionare al populației, adică golirea unor rafturi întregi ale magazinelor, avusese loc.

O altă temă a anchetei statistice este cea privitoare la evoluția activității companiilor în luna aprilie. La acest capitol, rezultatele sunt normale, dar îngrijorătoare. Respectiv, aproape jumătate din manageri afirmă că nu pot estima cum va evolua cifra de afaceri. Adică, gradul de incertitudine este atât de mare încât directorii companiilor nu pot da un verdict privitor la ce se va întâmpla luna viitoare.

Un lucru este, însă, cert, iar cercetarea statistică o arată: întreprinderile mici și mijlocii vor fi cele mai afectate. Reprezentanții acestor companii estimează că în următoarea perioadă firmele își vor reduce activitatea la jumătate sau chiar vor fi nevoite să se închidă.

În ceea ce privește companiile din industrie, o treime din cei care au răspuns studiului arată că în luna aprilie activitatea se va restrânge între 25% și 50%.

Un alt capitol al studiului privește evoluția locurilor de muncă. Din acest punct de vedere, incertitudinea este și mai mare. Nici tendințele pentru luna martie, nici evoluția din aprilie nu sunt deloc clare. În luna martie, un sfert din manageri nu pot estima ce se va întâmpla, iar, în aprilie, aproape jumătate nu pot menționa care va fi evoluția locurilor de muncă. Sigur este doar că scăderile cele mai mari sunt anticipate în sectorul serviciilor.

În concluzie, există o primă cercetare asupra felului în care reacționează economia românească în fața crizei. Deocamdată, informațiile sunt limitate, dar ele arată câteva tendințe destul de clare. Pe de o parte, vom avea, în următoarea perioadă, o contracție semnificativă a activității economice. Pe de altă parte, este o totală incertitudine în ceea ce privește numărul locurilor de muncă. Ancheta statistică este relevantă și pentru că a fost realizată în rândul celor care administrează companiile. Iar managerii știu cel mai bine situația prezentă și viitoare a firmei pe care o conduc.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.