Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: aprobarea fondurilor UE de criză dar impas european privind relansarea economică

938afc4c-9e02-5b45-9bae-89bd3421c5ab.jpg

summit UE video
Al treilea summit UE prin videoconferință nu reușește să găsească soluția pentru criza economică ce va urma
Sursa imaginii: 
European Union 2020

Parlamentul European a votat joi seară, 26 martie, deblocarea a 37 de miliarde de euro destinate crizei actuale, dar liderii UE – reuniți în summit prin videoconferință – acordă miniștrilor europeni 10 zile pentru a găsi o soluție de relansare economică. 

Un vot inedit, cel al deputaților europeni aflați aproape toți la ei acasă și votând de la distanță, a aprobat fără surpriză deblocarea celor 37 de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană.

Parlamentul European a aprobat și extinderea Fondului european de solidaritate până la 800 de milioane în 2020 pentru urgențele statelor membre UE în domeniul sănătății publice. 

Si tot fără surpriză, liderii UE au dezbătut degeaba timp de șase ore soluția implicării Mecanismului European de Stabilitate pentru relansarea economică. Compromisul găsit este că problema să se întoarcă la miniștrii europeni de finanțe care vor trebui să ajungă la un acord în următoarele 10 zile. 

Italia a cerut cu insistență ca solidaritatea europeană să înceapă a da roade, dar s-a lovit de inflexibilitatea olandeză și germană pentru care orice împrumut este de neconceput. 

Fondul de salvare al zonei euro, acest Mecanism European de Stabilitate creat după criza financiară din 2009, permite Comisiei Europene să efectueze împrumuturi de pe piețele de credit sau de la instituții financiare. Dar țările nordice fac tot posibilul pentru a evita aceasta întrucât orice împrumut ar fi garantat de bugetul Uniunii. 

Italia, Franța, Spania și alte șase state membre au cerut mutualizarea datoriilor, ceea ce a dat naștere unei dezbateri politice aprinse care nu a dat niciun rezultat. 

Statele membre au fost însă de acord să protejeze piața unică europeană prin asigurarea transportului de mărfuri cu toate că majoritatea frontierelor interne ale spațiului Schengen rămân închise.

Comisia Europeană a propus stabilirea unor așa numite benzi verzi de autostradă , anume benzi de circulație rapidă. La fel, Comisia dorește ca orice transportator să nu fie blocat mai mult de 15 minute la o frontieră internă Schengen. 

In fine, liderii UE au confirmat lansarea licitației pentru achiziționarea de echipament medical, un efort la care vor asocia de data aceasta bucuroase și țările din Balcanii de Vest.