Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Constructori: "Cel puțin 70% din șantiere funcționează. Invităm la responsabilitate autoritățile locale"

building-768815_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Șantierele de construcții mari au rămas, în majoritate, deschise, anunță Răzvan Niculescu Aron, reprezentantul Patronatului de profil. Constructorii nu vor să-și trimită încă oamenii în șomaj tehnic, atâta vreme cât în comunicarea cu guvernul nu li se solicită imperativ acest lucru. Sectorul, unul vital pentru economie, transmite că e deschis în permanență la dialog și face apel la autoritățile locale în special să nu sisteze investițiile în derulare și activitatea șantierelor. Răzvan Niculescu Aron explică de ce:

 

Răzvan Niculescu Aron: În momentul de față și sectorul construcțiilor este afectat pentru că sunt afectați oamenii. Oamenii sunt oameni și nu toți sunt la fel. Lucrăm cu cantitatea foarte mare de oameni. Trebuie foarte mult timp, să fii atent. Trebuie să explici de ce trebuie să iei măsurile de siguranță pe care le ei, de ce trebuie să lucreze în alt fel decât au făcut până acum. Dar, una peste alta, lucrurile au fost ratrapate și eu zic că suntem pe un trend bun. Cu siguranță vom fi afectați în continuare, numai că cineva trebuie să contribuie în continuare la bugetul de stat. Atât timp cât se va putea lucrul ăsta este clar că este important. Firmele de construcții responsabile cu siguranță vor fi atente la toate măsurile care se iau de către guvern.

Reporter: Acest prim pachet venit de la guvern, punctual, vă mulțumește sau va trebui musai dublat de alte măsuri?

R.N.A: Noi suntem în contact permanent cu guvernul și vom căuta, atât cât este posibil, să le dăm niște informații cât mai reale, cât mai corecte. Noi analizăm permanent situația din piață. Comunicarea este foarte importantă atât pentru guvern, cât și din spre guvern. Deocamdată este pozitivă. Bănuiesc că vă referiți la Ordonanța 30. Este o alternativă bună, dar la care noi nu vrem să apelăm. Cât se va putea, sectorul cosntrucțiilor, fiind conștient că este o cantitate importantă de oameni, care în spate au de patru ori mai mult numărul de membri al familiilor lor, va căuta să contribuie mai departe al bugetul de stat. Dacă la un moment dat se va spune stop joc pentru o perioadă de două, trei săptămîni, o lună, este clar că, cel puțin societățile responsabile, vor înțelege și vor lua măsura de a doua zi, așa cum trebuie făcut.

"Dacă factorii de decizie, această celulă de criză care s-a instituit, va decide (închiderea șantierelor) la un moment dat, evident că vom suspenda. Dar până atunci, cât și după aceea, invit la responsabilitate toate autoritățile locale"

Rep: Cam ce procent din șantiere a rămas deschis?

R.N.A: Din ce avem noi informații de la membri noștri, 70% spre 80% funcționează. Este adevărat că avem și o mulțime de semnale din teren că sunt anumite autorități care vor să își suspende contractele. Invităm și pe acestă cale la responsabilitate. Atât timp cât șantierele pot continua și nu afectează în vreun fel autoritățile locale, părearea noastră este să continue. Costurile de reluare a activității sunt mari. Costurile de punere în siguranță a lucrării sunt iarăși mari. Dacă toate lucrurile aste vor putea fi evitate, vor fi evitate. Dacă factorii de decizie, această celulă de criză care s-a instituit, va decide (închiderea șantierelor) la un moment dat, evident că vom suspenda. Dar până atunci, cât și după aceea, invit la responsabilitate toate autoritățile locale. Sperăm că și partenerii privați ai companiilor cu care lucrăm să manifeste aceiași dorință și aceiași înțelegere. Orice s-ar întâmpla, indiferent cum evoluează lucrurile, cel mai important este ca organismul economic să funcționeze mai cu frână, dar să funcționeze normal. Interesul este să fim activi.

Rep: Bun, vreți să lucrați. E clar mesajul. Vă întreb ceva mai țintit. Acum că nu mai există aceleași constrângeri bugetare europene, că se relaxează un pic spațiul de manevră pentru staele membre, dumneavoastră vă așteptați ca statul român, dincolo de cheltuielile absolut vitale pentru sănătate, odată cu depășirea crizei, să orienteze masiv spre investiții, să deschidă șantiere? E un apel și ăsta? 

R.N.A: Nu sunt foarte multe modalități de menținere a activității și de relansare a activității economice într-o țară cum este sectorul copnstrucțiilor. Vorbesc asta în perioade dificile, după războaie, după crize, după cutremure, după lucruri care se fac cu costuri mari. Atunci, costurile de repornire sau de menținere ale unor șantiere, în special de infrastructură la nivelul țării, sunt un foarte bun motor de relansafre a activității după o perioadă din aceasta dificilă. Răspunsul este da.