Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus|Ministrul Economiei la RFI: Romarm va produce măști din 15 aprilie

coronavirus_ministru_economie_romarm_masti.jpg

Virgil Popescu anunță începerea producției de măști în România, în contextul coronavirusului (Sursa foto: Facebook/Ministerul Economiei)
Virgil Popescu anunță începerea producției de măști în România, în contextul coronavirusului (Sursa foto: Facebook/Ministerul Economiei)

Orice companie care vrea să înceapă producția de măști pe fondul coronavirusului va fi sprijinită de stat, anunță la RFI ministrul Economiei, Virgil Popescu. El precizează că o firmă de mobilă din Maramureș a început deja să producă primele 150 de mii de măști, iar compania Romarm își va adapta și ea producția și va face din 15 aprilie 500 de mii de măști zilnice pentru populație și 150 de mii de măști pentru spitale.

Ministrul Economiei spune că ”este vorba de o companie care era exportator de mobilă și mobilă tapițată. În plus, făcea inclusiv material nețesut în România. Practic, și-a adaptat producția de material nețesut și produce în momentul de față primele două straturi de material nețesut necesare măștilor chirurgicale și măștilor pentru spitale și în plus, a achiziționat patru linii de producție, dintre care una au pus-o în funcțiune, pentru producția de măști chirurgicale și măști de spitale. Putem spune că în momentul de față în România se produc primele 150 de mii de măști chirurgicale pentru populație, în Maramureș. De asemenea, începând cu 15 aprilie, următoarele trei mașini care au fost comandate vor fi puse în funcțiune și vom ajunge să producem 500 de mii de măști pe zi pentru populație și 150 de mii de măști pe zi pentru spitale, numai la această companie (…). Materialul de interior, materialul filtrant, ultimul material este importat în acest moment. Îi vom finanța prin Eximbank, pentru achiziția unui echipament prin care vor produce în România și ultimul strat filtrant, în așa fel încât întreg materialul pentru producerea măștilor să fie produs în România. Este vorba de o investiție de 8-9 milioane de euro”.

 

Romarm va produce măști

 

Virgil Popescu precizează că Romarm va produce măști, în contextul coronavirusului: ”Noi, Ministerul Economiei, prin Romarm, compania din industria de apărare, am luat decizia să investim în această industrie care trebuie să fie strategică, de producție de echipamente de materiale esențiale, cum le spun eu și vom avea aceeași producție, tot începând cu 15 aprilie, 500 de mii de măști zilnice pentru populație și 150 de mii de măști pentru spitale. Romarm, lângă București, o să fie. Acum se amenajează o hală la Dragomirești a Romarmului și acolo vom produce aceste măști”.

Ministrul Economiei spune că a primit deja mai multe telefoane de la firme care vor să producă măști: ”Ieri (luni), după apelul președintelui, am primit mai multe telefoane și sprijinim orice companie, prin acele linii de credit pe care le avem cu dobândă zero și care vor fi operaționalizate de către Ministerul de Finanțe săptămâna aceasta, care dorește să înceapă această producție de măști”.

 

”Nu ne putem juca pe partea de combinezoane”

 

Virgil Popescu atrage atenția asupra combinezoanelor pentru personalul medical: ”Avem companii care doresc să producă combinezoane în acest moment. Tot la acea companie din Maramureș se produc în acest moment 1.000 de combinezoane zilnic. Mai avem cereri de la companii din Iași, din Tg. Neamț, din Moldova, în general, acolo unde sunt foarte multe fabrici de confecții, care doresc să facă acest lucru. În schimb, doresc să le atrag foarte serios atenția: nu ne putem juca cu partea de combinezoane. Acele combinezoane trebuie să fie dintr-un material agreat, pentru că sunt îmbrăcate de medici, de personalul medical care sunt în prima linie și trebuie să respecte absolut toate cerințele, astfel încât virusul să nu pătrundă prin ele. În întâmpinarea acestor companii care doresc să producă, prin Ordonanța militară nr. 4 am acreditat laboratoarele armatei, Ministerului Apărării Naționale, să certifice materialele și practic, începând de astăzi, ministrul Apărării o să-mi trimită exact puncte de contact pentru fiecare institut, în așa fel încât oamenii să știe unde trebuie să apeleze, unde trebuie să trimită mostrele pentru materiale”.

 
Virgil Popescu, despre producția de măști în România, în contextul coronavirusului