Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băncile critică amânarea ratelor cu 9 luni: Toată lumea va lua ce e pe tavă, risipim resurse

500_lei.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Băncile avertizează că amânarea ratelor cu până la 9 luni, măsură decisă de Guvern, ar putea afecta grav sistemul bancar și, prin extindere, întreaga economie. Reprezentanții instituțiilor bancare spun că mult mai eficient pe termen lung ar fi fost ca ordonanța emisă de Executiv să permită amânarea ratelor cu cel mult 3 luni, cu posibilitate de prelungire. Altfel, spun bancherii, riscăm ca, dacă această criză se prelungește, rezervele sistemului bancar să fie serios afectate și, împlicit, capacitatea de redresare a economiei se fie diminuată. Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, a acordat un interviu în exclusivitate pentru RFI.

Am propus trei luni cu posibilitate de prelungire

Florin Dănescu: Cea mai bună soluție pentru alocarea potrivită a resurselor într-un context atât de special precum cel pe care îl traversăm astăzi ține de alocarea făcută de către bănci în relația cu clienții lor. Noi nu ne-am fi dorit o abordare standard. Abordarea standard nu face să aloci individual, pentru fiecare nevoie, suma necesară sau sprijinul necesar clienților băncilor. Am trecut de situația asta acum. Suntem în poziția în care avem o ordonanță și avem un moratoriu. În măsura în care în această criză centrul problemei va fi dat de existența resursei și de alocarea sa efecientă și această resursă se află preponderent la nivelul industriilor bancare, atunci trebuie să știm să alocăm această resursă la locul potrivit și la momentul potrivit. Dacă ne grăbim să alocăm o amânare pe nouă luni, fără să dovedim că poate criza va solicita o amânare pe nouă luni, înseamnă că am risipit resursă. Asta vrem să demonstrăm.

Reporter: Vi se pare prea mare acest termen de nouă luni? Este termenul maxim. Nu sunt neapărat nouă luni, termenul poate fi și de două, trei sau cinci luni...

F.D: Noi ne așteptăm, având în vedere comportamentul uman într-o situație de impredictibilitate, majoritatea celor care vor opta pentru amânare, să o facă pe perioada maximală. Asta vreau să zic. Noi propusesem o variantă de trei luni cu posibilitate de prelungire. Nu ar fi adus niciun fel de element negativ...

Rep: Ați avansat această propunere în discuțiile cu guvernul?

F.D: Am discutat despre o astfel de abordare. Am explicat de ce este utilă. Asta explicăm și pieței și presei. Când am spus că o metodă standard, o metodă generalizatoare nu înseamnă alocare eficientă tocmai la asta mă gândeam. Vă dau un exemplu. Alocarea pe un termen mai lung înseamnă că în momentul în care criza economică va fi pe un termen mai lung, trebuie să avem în viitor resursa necesară atunci când ea va fi solicitată.

Dacă ai o ofertă generală, toată lumea acceptă ce e pe tavă

Rep: Băncile au deja cereri în acest sens?

F.D: Băncile au avut cereri înainte de a se vorbi despre ordonanță. Băncile au fost în comunicare cu clienții lor din prima clipă. Asta s-a întâmplat și înainte de a se discuta de vreun moratoriu. Tocmai asta solicitam și noi. Fiecare bancă, care cunoaște cel mai bine situația clientului său și e în dialog cu clientul său, ar fi găsit soluția necesară și potrivită pentru acel client. În momentul în care ai o ofertă generală, toată lumea acceptă ceea ce este pe tavă.

Rep: Clienții vor trebui să dovedească faptul că sunt afectați de această criză și de abia atunci banca decide dacă acceptă sau nu această amânare a ratelor, nu?

F.D: Eu nu aș pune problema așa. În situația asta se dorește a fi o variantă cât mai simplă și cât mai rapidă.

Rep: Cum va decurge acest proces?

F.D: În acest moment, în ordonanță, scrie că vor beneficia de această facilitate cei care sunt afectați direct sau indirect. Probabil că poate să fie și o declarație pe proprie răspundere. Aștept să vedem normele. Normele vor reglmenta exact lucrul acesta. Dorința noastră este să nu fie ceva împovărător, ci ceva foarte simplu, care să creeze acces mai larg, nu mai restrâns.

Rep: Așadar, băncile așteaptă noi clarificări de la guvern și de abia apoi vor trece la analizarea cererilor de amânare?

F.D: Și astăzi băncile analizează cereri de amânare. Repet acest lucru. Din momentul în care Banca Națională, prin Banca Centrală Europeană, a făcut acea precizare că în astfel de situație nu vom avea un impact cu privire la provizioane și prudențialitate, băncile au fost în dialog cu clienții lor și le-au oferit soluții. Cred că cunoașteți subiectul. Însă, astăzi există o soluție universală și va trebui să mergem cu ea.

Dacă nu mergem solidar prin criza asta, vom pierde cu toții

Rep: Este posibil ca vreo cerere de amânare a ratelor să fie refuzată de bancă?

F.D: Nu pot să vă spun lucrul acesta. Ar trebui să fiu în banca respectivă în fața unui anumit tip de client...

Rep: Dacă respectivul client nu poate dovedi că este afectat direct sau indirect și totuși, cere amânarea plății ratelor, se refuză?

F.D: E grăbit un astfel de răspuns. Atunci, clientul rămâne în dialog cu banca și poate, în afara ordonanței, într-o comunicare normală client bancă, să explice de ce ar solicita amânare în afara efectelor care țin de COVID sau de criza prezentă. Și înainte un client venea la bancă și solicita o restructurare. De exemplu, putea să aibă o dificultate care nu e legată de COVID. Mă fac înțeles? Și astăzi va funcționa la fel. Nu se pune în discuție să facă un efort foarte mare, dar băncile chiar dacă nu ar fi dorit, sunt nevoite și trebuie să facă un efort foarte mare. Încredințez pe toată lumea că înțelegem foarte bine că dacă nu mergem solidar prin criza asta, vom pierde cu toții

 
Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, despre amânarea ratelor