Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pilonul II de pensii, „infectat” cu Covid-19. Sunt banii pierduți pentru totdeauna?

grafic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Pilonul II de pensii este afectat de criza din piețele financiare declanșată de pandemia de coronavirus. Astfel, majoritatea fondurilor private de pensii înregistrează pierderi în această perioadă, fapt care se traduce prin scăderea sumelor pe care fiecare dintre noi le are în acest moment în Pilonul II. Totuși, ”nu sunt motive reale de îngrijorare”, comentează la RFI analistul economic Dragoș Cabat. El explică faptul că aceste pierderi sunt normale și doar pe termen scurt.

Pilonul II, o investiție pe termen lung. Nu avem motive de îngrijorare

Dragoș Cabat: Nu trebuie să ne îngrijoreze deloc (n.r. scăderile din Pilonul II). Investiția în Pilonul II de pensie și în general investiția pentru pensie, este una pe termen lung, chiar foarte lung. Atunci, variațiile care se întâmplă din cauza unor evenimente fericite sau nefericite din piețe nu trebuie să ne îngrijoreze în niciun fel. Desigur, acum ne aflăm într-o situație absolut specială, o criză de sănătate. În primul rând, nu este una economică. Dar, ca orice criză, are și efecte economice importate, unul dintre ele fiind panica de pe piețele financiare.

Reporter: Înainte de asta, domnule Cabat, pentru a înțelege cât mai clar, care este mecanismul după care fluctuează aceste sume pe care fiecare dintre noi le are în Pilonul II de pensii?

D.C: Fiecare dintre noi contribuie la Pilonul II de pensii cu o anumită sumă din salariul lui lunar. Sumele acestea se adună într-un fond. Banii din acest fond sunt investiți, în special, pe piața de capital, dar nu numai. După legislația românească, o mare parte din acești bani sunt investiți, în realitate, în titlurile de stat ale guvernului din România, titlurile de stat emise de statul român.

Pierderile nu sunt pentru totdeauna. Lucrurile vor reveni la normal

Rep: Și trebuie spus că sunt investiții foarte sigure. Undeva la trei sferturi din investiții sunt în titlurile de stat, tocmai ca aceste fonduri din Pilonul II să nu se riște să se piardă printr-o investiție proastă pe bursă.

D.C: Exact. În momentul de față, undeva între 70% și 75% din banii oamenilor care au fost investiți la Pilonul II, sunt investiți în aceste titluri de stat ale statului român. Acestea au o valoare destul de constantă în timp. Oricum, la scadență se vor întoarce cu garanția statului român. Acest lucru se va întâmpla. Ele vor fi plătite înapoi de statul român la scadență, împreună cu dobânzile aferente lor sau randamentele titlurilor respective.

Rep: Sunt totuși în acest moment pierderi cauzate de fluctuațiile de pe piețele financiare și în speță de pe burse. Banii din conturile fiecăruia dintre noi, domnule Cabat, sunt pierduți pentru totdeauna sau ne putem aștepta la o revenire la situația de dinainte de criză, la o creștere?

D.C: Acești bani nu sunt pierduți pentru totdeauna. A existat o scădere acum pe partea de sume investite pe piețele de capital. Dar din moment ce 70% - 75% din bani sunt investiți în titluri de capital, restul de maxim 20% - 25% sunt în acțiuni. Chiar mai puțin pentru că mai sunt și depozite și alte lucruri. Acești bani investiți pe piața de capital au văzut o oarecare pierdere pentru că au căzut piețele de capital, atât din România, cât și din străinătate. Pe noi ne interesează cele din România pentru că pe piața de capital din România sunt investiți banii fondurilor de pensie românești. Această scădere se datorează actualei crize de snătănate. Pe termen lung, când această criză se va termina și piețele își vor reveni. Implicit, banii pe care îi au oamenii în fondurile de pensii vor reveni la normal.

Rep: Există o dezbatere, mai ales în mediul online, în legătură cu această scădere din Pilonul II de pensii. Se vorbește chiar despre ”barbarismul capitalist”, despre ce se întâmplă cu banii din Pilonul II de pensii. În acest context, ați lansa un apel la calm sau, mai degrabă, unul de îngrijorare?

D.C: Mai mult decât atât, aș lansa un apel la educație financiară mai bună pentru ca oamenii să înțeleagă că banii pe care îi depun ei în Pilonul II de pensii sunt bani depuși pe termen lung. Nu trebuie să judece acum într-o situație de criză. Ne întoarcem și spunem că fondurile de pensii investesc pe termen lung, 10, 20, 30 de ani. Nu investesc de pe o zi pe alta.

Ascultă:

 
Analistul economic Dragoș Cabat, despre fluctuațiile din Pilonul II