Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prețuri în scădere: producătorii occidentali au ajuns să vîndă energie în minus

electricity-4666566_1280.jpg

Prețuri în scădere: producătorii occidentali au ajuns să vîndă energie în minus
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Este un fenomen excepțional, dar care merită menționat, pentru că arată o tendință care există în mai multe industrii. Așadar, duminica trecută, în Franța, între orele 13 și 16:30, prețul unui megawatt de energie electrică a fost negativ. Mai exact pe piața spot, prețul unui megawatt a fost de minus 21 de euro, arată cotidianul Les Echo. Ar putea părea o evoluție conjuncturală, dar nu este neapărat așa.

În primul rând, pentru că nu este prima zi în care are loc această evoluție a prețului. De câteva săptămâni, există câteva ore în care producătorii de energie francezi plătesc pentru a li se prelua marfa în sistemul național. În al doilea rând, Franța nu este singura piață pe care a avut loc această evoluție. În Anglia, Germania, Olanda, Belgia sau Austria tariful energiei a trecut în teritoriu negativ.

Scăderea tarifului energiei electrice are loc în pofida faptului că populația se află la domicilii, în izolare, ceea ce a crescut ușor consumul gospodăriilor. Dar nu suficient de mult, pentru a compensa scăderea producției industriale consumatoare de energie electrică. Astfel, scăderea consumului a avut impact asupra tarifului.

Trebuie spus că pare o aberație ca producătorii de energie să plătească ei pentru a-și vinde marfa. Dar există explicații. În sensul că producătorii preferă să vândă în pierdere, pentru câteva ore, în loc să închidă un grup de producție, chiar și pentru o perioadă limitată de timp.

În acest context, compania ArcelorMittal a decis să închidă cocseria de lângă Florange din Franța, o uzină destul de mică, dar totuși această situație mai scoate un consumator de energie electrică din circuitul industrial.

Deocamdată, în România, tariful energiei nu a ajuns să coboare în teritoriul negativ, dar consumul este, și pe piața autohtonă, în scădere.

Nu este singura piață care traversează o scădere. În ceea ce privește combustibilul, de exemplu, piața franceză a cunoscut scăderi substanțiale ale vânzărilor. Traficul rutier a scăzut puternic, drept urmare și consumul de benzină și motorină a ajuns să fie între 15% și 30% din zilele normale.

Desigur, situația nu este doar în Franța. Se poate vedea cu ochiul liber sau prin imaginile din programele de televiziune că străzile multor orașe din România sunt aproape pustii, iar drumurile județene sau autostrăzile sunt mult mai puțin circulate față perioadele normale.

Este de menționat că în ultima perioadă s-au suprapus două fenomene: o scădere bruscă și de amploare a cererii și o scădere a prețului țițeiului pe plan mondial. Consumatorii au simțit aceste evoluții, în sensul că prețul la pompă al combustibililor a scăzut.

Consumatorii se pot bucura, statul, nu. Pentru că mai mult de jumătate din prețul unui litru de benzină sau motorină reprezintă taxe, impozite sau accize încasate de buget. Scăderea prețului carburanților reduce și încasările bugetare, într-un moment oricum complicat pentru finanțele publice.

Mai este un sector sensibil în această criză economică. Este vorba despre produsele agro-alimentare. Închiderea hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor, dar și a școlilor din întreaga Europă îi face pe producătorii din sectorul agricol și pe cei din industria alimentară să fie foarte îngrijorați de scăderea prețurilor și de pierderea unor piețe de desfacere.

Fermierii francezi au cerut responsabililor europeni ca instituțiile în drept să cumpere produse pentru a crea stocuri publice și, totodată, pentru a susține prețurile. Peste Ocean, fermierii din industria de lapte amenință că vor arunca în câmp producția în încercarea de a menține prețul.

Așadar, criza coronavirusului duce la o scădere a consumului. Producătorii din diverse sectoare au motive serioase de îngrijorare.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Prețuri în scădere: producătorii occidentali au ajuns să vîndă energie în minus