Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S. Mureșan, la RFI: Câteva miliarde de euro de la UE vor fi investite în spitalele românești

Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, a anunțat că susține propunerea formulată la începutul săptămânii de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Acesta a avansat ideea creării unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirusului, în valoare de 50 de miliarde de euro. ”Banii ar urma să fie folosiți, începând cu 2021, la investiții în sistemul medical și de sănătate”, declară, la RFI, europarlamentarul liberal care subliniază că și în România vor ajunge câteva miliarde de euro, bani pentru construcția și modernizarea spitalelor.

”Grupul PPE - cel mai mare grup politic din Parlamentul European - tocmai a decis să susțină propunerea mea de a crea un Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro”, a anunțat Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

Iată explicațiile eurodeputatului:

”Primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. El va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de țările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale și de urgență. Concret, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare țară în aceste zile de criză vor putea fi decontate din acest fond. Banii ar urma să fie accesibili în următorii doi ani.

Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Comisia Europeană va împrumuta acești bani de pe piețele internaționale, apoi va împrumuta mai departe țările membre ale Uniunii Europene pentru a face investiții în sistemul medical și de sănătate, dar și în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o țară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiții avantajoase și vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene.

Propunerea mea a devenit de astăzi poziție oficială a Grupului PPE din Parlamentul European. Ea va fi negociată de Grupul PPE în interiorul Parlamentului European și, ulterior, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană pentru a face parte din viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027”.

În interviul acordat RFI, europarlamentarul liberal subliniază că și în România vor ajunge câteva miliarde de euro din cele 50 de miliarde ale fondului, bani pentru construcția și modernizarea spitalelor. Banii ar urma să fie disponibili în următorii doi ani, susține Siegfried Mureșan, care subliniază că România nu trebuie să facă altceva decât să manifeste voință politică și determinare în crearea de proiecte care să fie finanțate cu acești bani.

Ascultă:

 
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan, despre investițiile în spitale