Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Genial! Guvernul arată că statul poate lucra cu jumătate din personal

orbanludovic-768x511.jpg

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, la postul B1 TV, că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri seara, la postul B1 TV, că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic.
Image source: 
Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a luat taurul de coarne. Ieri, într-o emisiune a postului B1 TV, a anunțat planul pe care îl are guvernul în ceea ce privește aplicarea șomajului tehnic în sectorul bugetar.

Este o temă delicată, pe care actualul guvern a evitat să o abordeze concret atât de la preluarea mandatului, cât și de la începutul pandemiei în România.

Este adevărat că, în ultimul timp, presiunile legate de adoptarea unor măsuri de restructurare a aparatului de stat au crescut. Motivul a fost foarte simplu. Sectorul privat a fost dur și rapid lovit. În câteva săptămâni, din zona privată au intrat în șomaj tehnic mai mult de o jumătate de milion de salariați.

În acest context, organizațiile ce reprezintă mediul de afaceri au cerut tot mai intens o reformă a sectorului bugetar. Solicitarea era îndreptățită, în sensul că sectorul privat se confruntă cu probleme grave (pierderi de contracte, închiderea temporară a afacerii sau șomajul tehnic), în timp ce zona administrației continuă să funcționeze netulburată de nimeni și nimic.

Mai precis, dincolo de frustrarea mediului privat, organizațiile patronale propuneau două lucruri esențiale: digitalizarea instituțiilor publice și optimizarea numărului de personal angajat. Ambele măsuri urmând să ducă la două rezultate: un mod de lucru mai suplu al administrației și o reducere a cheltuielilor statului. Măsurile și obiectivele sunt îndreptățite în contextul în care criza economică s-a instalat deja în economia românească și în cea globală.

Desigur, pentru a începe o reformă a statului ar trebui analizat înainte de toate ce înseamnă personal bugetar, cine sunt bugetarii, și numărul acestora. Par lucruri simple, dar nu este deloc așa.

Spre exemplu, este o dezbatere întreagă dacă personalul medical este bugetar, pentru că salariile acestora sunt plătite într-o proporție mare din contribuțiile asiguraților de sănătate. În același timp, nu există statistici clare ale numărului de angajați plătiți direct sau indirect de la buget, astfel încât să se poată realiza o analiză publică a aparatului administrativ.

La fel, situația este complicată în ceea ce privește angajații din administrația locală, pentru că unele unități administrativ-teritoriale, foarte puține, se finanțează din impozitele și taxele locale, ceea ce le califică să nu se încadreze în sectorul bugetar. Majoritatea covârșitoare a primăriilor este, însă, dependentă de fondurile bugetare, inclusiv în ceea ce privește salariile funcționarilor.

Ieri, premierul Orban nu a anunțat efectiv o restructurare a aparatului de stat, ci doar o variantă de introducere a șomajului tehnic în instituțiile publice. Este destul de simplu. Se împart angajații în două părți egale și fiecare parte lucrează 15 zile, apoi alte două săptămâni rămâne acasă. În perioada în care se află la domiciliu se consideră că sunt în șomaj tehnic și angajații sunt plătiți cu 75% din salariu.

Este mai mult decât nimic. Dar, este o metodă care va permite o reducere a cheltuielilor bugetare de personal și, în același timp, este și un mod de a acționa cu precauție în actuala criză sanitară. Va fi interesant de văzut impactul unei astfel de măsuri asupra bugetului, dar și asupra salariilor personalului, pentru că șomajul tehnic maxim se raportează la salariul mediu pe economie. Iar o parte dintre bugetari au salarii mai mari decât cel mediu, ceea ce va însemna și o ușoară reducere a venitului. Cel puțin pentru partea de jumătate de lună, cât timp funcționarii vor fi la domiciliu.

Adevărata miză a acestei metode este de a constata că instituțiile publice pot funcționa și cu jumătate din salariați. De aici va trebui să înceapă, atunci când va începe, restructurarea statului.

Premierul a declarat că această măsură nu va viza salariații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, cel al Sănătății și din instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii care se ocupă de gestionarea cererilor privind șomajul tehnic. Să vedem cine mai rămâne. Așadar, guvernul face doar un prim pas, timid. Dar, ar putea să fie un pas mic pentru scăderea cheltuielilor, însă un pas foarte mare pentru o viitoare reformă a instituțiilor publice.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Genial! Guvernul arată că statul poate lucra cu jumătate din personal