Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicat Dacia: Ne e frică, dar trebuie să reluăm lucrul imediat după Paște

4252368-mediafax_foto-octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Uzina Dacia își va relua treptat activitatea după Sărbătorile Pascale. Sindicaliştii care îi reprezintă pe angajații fabricii de automobile de la Mioveni au anunțat că au semnat cu reprezentanţii patronatului un acord în acest sens. Primii care vor relua lucrul vor fi 250 de angajați din cei 4.000 ai Uzinei Mecanică şi Şasiuri, urmați la scurt timp de 190 de specialiști ai departamentului „presaj”. „Fabricaţia de automobile se va relua în data de 4 mai, dar există posibilitatea amânării acestei date, dacă situația epidemică se înrăutățește”, declară la RFI Nicolae Pavelescu, lider de sindicat la Dacia. El subliniază că lucrul va fi reluat în condiții de maximă siguranță.

Potrivit liderului de sindicat Nicolae Pavelescu, angajații Dacia se vor întoarce la muncă doar în condiţii de siguranţă.

„Fabricaţia de automobile se reia în data de 4 mai. În schimb, la uzina de mecanică, a doua zi după Paşti, vor începe lucrul 250 de oameni, într-o singură echipă. În zona de vehicule, va lucra <presajul> cu 190 de oameni, în două echipe. Lucrul se face pe bază de voluntariat şi vom avea în vedere ca oamenii care sunt expuşi, adică, cei cu boli cornice, boli profesionale, să fie evitaţi, chiar dacă vor dori să lucreze voluntar”, a spus liderul de sindicatul Dacia.

Într-un interviu acordat RFI, Pavelescu spune că oamenii se tem să înceapă lucrul, dar o vor face în condiții de maximă siguranță. El spune că în prezent se lucrează la un sistem care să asigure securitatea lucrătorilor, format din corturi special amenajate, zonă de dezinfectare, costume și măști speciale de protecție.

Nicolae Pavelescu mai declară că nu există până în acest moment angajați ai Dacia care să fi contractat Covid 19, dar sunt oameni aflați în izolare.

Liderul de sindicat mai spune că în această perioadă angajații Dacia aflați în șomaj tehnic au fost plătiți cu 85% din valoarea salariilor.

Ascultă:

 
Nicolae Pavelescu, lider de sindicat la Dacia, despre reluarea activității uzinei de la Mioveni