Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord Eurogrup de 540 de miliarde de euro pentru amortizarea socului economic post Covid19

716e9421-47c1-0d43-af8b-4ae87c6c1e17.jpg

videoconferinta eurogrup
Mario Centeno, presedintele Eurogrupului, în videoconferinta decisiva
Image source: 
European Union 2020

Miniștrii de finanțe ai zonei euro au găsit în fine joi seara un acord privind amortizarea socului economic, dar nu va fi vorba despre faimoasele coronabonds cerute de Italia.

Acordul găsit între Olanda, Franța, Germania si Portugalia – cea care deține și președinția Eurogrupului – și validat apoi de celelalte țări include un fond de 540 de miliarde de euro disponibil imediat și posibilitatea unui fond de relansare economică viitoare.

Mecanismul European de Stabilitate (fondul de salvare al zonei euro) va integra o linie de credit consolidată de pâna la 240 de miliarde de euro, ea s-ar putea ridica pâna la 2% din PIB țării care face cererea de credit. Italia a obținut o flexibilizare a condițiilor în care aceste împrumuturi se vor face, deși Olanda insistase ca reforme structurale să fie întreprinse de țările care solicită ajutor. 

Instrument numit SURE propus de Comisia Europeană a fost aprobat de miniștrii, el va fi dotat cu pâna la 100 de miliarde de euro și va permite pe termen scurt crearea unui fond de șomaj și păstrarea parțială a locurilor de muncă. Acest fond ar putea fi folosit pentru împrumuturi, cu dobânzi preferențiale, statelor care fac cererea. 

Iar Banca Europeană de Investiții(BEI) va putea împrumuta pâna la 200 de miliarde de euro tot pentru a diminua efectele economice ale Covid19 . 

Inițial Italia, Franța și Spania, ceruseră însă crearea așa numitelor coronabonds: obligațiuni emise în comun (și deci o mutualizarea a datoriei țărilor zonei euro) pentru a amortiza șocul economic. 

Ideea s-a lovit de intransigența germano-austriaco-olandeză și a fost abandonată.