Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului, la RFI: Nu avem mai multe defrișări ilegale, doar mai multe fake news-uri

busteni.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Costel Alexe

Ministrul Mediului denunță o campanie de dezinformare pe rețelele de socializare în legătură cu așa-zisele defrișări ilegale care ar fi luat amploare în ultima perioadă. Costel Alexe a mers, la finalul săptămânii trecute, la Pădurea Dobrovăţ din Iași despre care s-a scris că este decimată de tăietorii de lemne. Ministrul a declarat că tăierile sunt efectuate aici conform unui plan bine stabilit și a denunțat o campanie politică de dezinformare care ar avea ca scop discreditarea instituțiilor publice. Într-un interviu acordat RFI, Costel Alexe subliniază că, în conformitate cu datele colectate de autorități, nu există în această perioadă un număr mai mare de defrișări ilegale decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Interviul integral acordat RFI de Ministrul Mediului, Costel Alexe:

E o campanie de dezinformare. Nu avem defrișări ilegale mai multe

Costel Alexe: Sunt sute de știri false fie referitoare la pădurea de la Dobrovăț, fie la alte păduri din România. Aceste știri au invadat rețelele de socializare în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare care nu face altceva decât să discrediteze instituțiile statului român.                                                                             

Reporter: Cine este în spatele acestei campanii?

C.A: Astăzi circulă în online-ul din România imagini cu păduri defrișate din Rusia, care sunt prezentate ca fiind pădurea din Dobrovăț, La fel sunt și imagini din Munții Apuseni, poieni și zone pentru hrana animalelelor sunt filmate și prezentate ca zone defrișate din păduri.

Rep: De acord, domnule ministru, dar ați depistat și cazuri ilegale? Ați depistat cazuri într-un număr neobișnuit de mare în această perioadă de când se vorbește intens despre aceste presupuse defrișări ilegale, să le spunem așa?

C.A: În momentul de față avem, în urma proceselor verbale făcute de gărzile forestiere și infracțiuni silvice. De asta am confiscat material lemnos. De asta am trimis plângeri penale către parchet și anul acesta ca și în anii trecuți. Volumul lor nu este mai mare ca în aceeași perioadă a anului trecut. Vreau să vă spun că în această perioadă în care toată lumea stă acasă, iar poliția, jandarmeria, armata, gărzile forestiere sunt la filtre, e puțin probabil că materialul lemnos e tăiat și plimbat pe străzile României.

Această emoție publică, empatizez cu ea, dar a fost exploatată politic


Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Rep: Ați spus, domnule ministru, că veți face controale. Era o declarație a dumneavoastră de la începutul acestei luni. Câte controale ați efectuat în ultimele zece zile de la acea declarație, când spuneați că îi vreți cu cătușe la mâini pe cei care fură din păduri și că veți retrage autorizațiile firmelor care taie ilegal lemne?

C.A: După cum foarte bine știți, săptămâna trecută am semnat acel ordin de ministru prin care este ridicat atestatul de atestare pentru cei care exploatează din pădurile României dacă sunt prinși că transportă lemn ilegal.

Rep: Ați prins măcar unul? Avem vreo firmă care a rămas fără atestat?

C.A: Avem cazuri și la Timișoara și la Cluj-Napoca. Numai ieri au fost prinse trei transporturi ilegale de lemn în județul Suceava. Sunt cazuri. Mă bucur foarte mult că cei din gărzile forestiere și cei din direcțiile silvice au înțeles că practicile din trecut nu pot să mai continue.

Rep: Ați retras măcar o autorizație de firmă?

C.A: Asta o va face garda forestieră. Aceste dosare sunt transmise mai departe la parchet. Din păcate, această emoție publică, pe care o înțeleg și empatizez cu ea, a fost exploatată politic de oameni care nu nicio legătură cu pădurea, nu au nicio dragoste față de mediul înconjurător sau față de pădurile României, ci doar pentru a câștiga capital politic. Credeți-mă că și mie mi-ar fi fost foarte simplu să dăm acest ordin prin exploatarea pădurii să fie sistată pe perioada stării de urgență. Aș fi câștigat politic din asta. Mi se pare firesc ca economia în această perioadă de pandemie să funcționeze. Suspendarea chiar și pe perioada stării de urgență ar însemna încă 200.000 de români care ar trebui să intre în șomaj tehnic sau care ar fi trebuit să fie concediați. Ce s-ar fi întâmplat cu cele 16.100 de firme care lucrează în exploatare, în industrie, în transport, în industria mobilei, în industria de bricolaj? Ce facem cu cele 3.5 milioane de gospodării, de familii, din România care își încălzesc locuințele sau folosesc la prepararea hranei lemnul de foc? Vă întreb și pe dumneavoastră și pe cei care ne ascultă. Despre asta am tot vorbit și mi se pare firesc.

Rep: Cu siguranță, domnule ministru, această măsură a sistării totale ar fi fost o măsură radicală, cu impact în economie și sunt de acord cu ce spuneți dumneavoastră. Totuși, pentru cei care ne ascultă, pe care îi invocați și dumneavoastră, să precizăm încă o dată, foarte clar, ce faceți dumneavoastră, ce face guvernul, ce face ministerul mediului în acest moment, concret, pentru a-i depista pe cei care taie ilegal, pe firmele care profită cumva de situația, care profită întotdeauna, nu neapărat acum mai mult, și defrișează ilegal. Ce măsuri luați în acest moment?

C.A: Și eu și guvernul din care fac parte ținem foarte mult ca aceste tăieri să fie limitate și stopate. Pentru asta avem momentan în achiziție sistemul de alertă pe hărțile satelitare. Dăm în teste la final de luna aprilie și vom operaționaliza SUMAL-ul, lucru ce nu a fost făcut în ultimii trei ani. Am dat acel ordin de ministru, la care ați făcut și dumneavoastră referire, săptămâna trecută, prin care li se suspendă atestatul de exploatare tuturor celor care comit ilegalități. La începutul lunii martie am depus în parlament o modificare legislativă a codului silvic prin care înasprim sancțiunile silvice, va fi considerată infracțiune transportul oricărei cantități de material lemnos, nu doar de la cinci metri în sus. Vom lua în pază peste 400.000 de hectare, astfel încât să nu mai fie, ca astăzi, nepăzite. Vom reuși să facem în așa fel să modificăm și să dăm din nou un ordin prin care să le fie indisponibilizate mijloacele de transport tuturor celor care transportă ilegal material lemnos în România. Am mărit efectivele care să facă paza pădurii și în cadrul direcțiilor silvice și al gărzilor forestiere.

E la trecut sau la viitor, că nu înțeleg?

Ministrul Mediului, Costel Alexe, acuză o campanie de dezinformare cu implicații politice
Ministrul Mediului, Costel Alexe, acuză o campanie de dezinformare cu implicații politice
Sursa imaginii: 
Facebook

Rep: În acest context, domnule ministru, pe 4 aprilie, ministrul afacerilor interne Marcel Vela spunea că ordonanța militară 7 prevede inclusiv faptul că personalul gărzii forestiere al MAI și al MAPN vor participa la acțiuni de control pentru a preveni infracțiunile silvice. Câte astfel de controale au avut loc în ultima săptămână?

C.A: Peste tot în România, pe toate străzile României acolo unde sunt angajați ai ministerului de interne, ai MAPN, ai jandarmeriei, sunt și cei ai gărzilor forestiere pe un grafic pe care l-au stabilit în comun directorii direcțiilor silvice cu șefii inspectoratelor județene de poliție, astfel încât suntem în teren cu tot personalul pe care îl avem.

Rep: V-am ascultat mai devreme și enumerați o sumedenie de măsuri care urmează a fi luate. Când vom putea vorbi și la trecut și vom putea spune că asta am făcut și am stopat total sau în cea mai mare măsură furtul ilegal de lemne din pădurile din România?

C.A: Dar când vă spun că am depus în Pralament la începutul lunii martie modificări ale codului silvic prin care înasprim sancțiunile, că luăm în pază peste 400.000 de hectare de pădure, evident că vom păzi mai bine pădurea cu personalul silvic, când spun că am emis un ordin prin care li se suspendă atestatele e la trecut sau la viitor, că nu înțeleg?

Rep: La trecut ar trebui să fie finalul acțiunii, domnule ministru. Am suspendat atâtea autorizații. Am prins atâția oameni. Am dat atâtea amenzi...

C.A: Când spun că am emis un ordin de ministru, înseamnă că e deja pus în aplicare. Gărzile forestiere și celelalte instituții ale statului român acționează în baza acelui ordin emis deja. Nu e la viitor. Este la trecut.

Sunt un om de bună-credință, vom acționa fără jumătăți de măsură

Rep: Bine, domnule ministru, atunci mai clar, așteptăm rezultate concrete în viitorul apropiat. Vi se pare un deziderat corect?

C.A: Sunt de acrord cu dumneavoastră că în perioada următoare, toate instituțiile statului român, poliție, jandarmerie, gărzi forestiere, direcții silvice trebuie să comunice cât se poate de bine rezultatele acestor controale. Iar opinia publică să fie informată de rezultatele pe care noi le avem în combaterea acestui fenomen al tăierilor ilegale.

Rep: Ca să contrabalansăm cumva acele fake news-uri despre care vorbeați. Așadar, o comunicare mai bună poate ar  fi nimerită, nu credeți?

C.A: Din păcate, în online-ul românesc circulă cu zeci de mii de share-uri, imagini cu trenuri care nu pleacă la export, ci acel material lemnos este importat, cu zeci de tiruri care transportă material lemnos legal și sunt prezentate ca fiind transporturi ilegale de lemn. Eu vreau să îi asigur pe români că sunt un om de bună-credință și că atât eu, cât și cei din ministerul mediului vom acționa în continuare fără jumătăți de măsură și fără compromisuri.

 
Ministrul Mediului, Costel Alexe, despre defrișări