Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de importantă este starea de urgență pentru economie

coins-1523383_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Prelungirea sau nu a stării de urgență influențează câteva domenii esențiale ale economiei. Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis, conform anunțului făcut săptămâna trecută, va emite un nou decret care va intra în vigoare de mâine și va prelungi starea de urgență până în ziua de 14 mai a.c.

Această situație constituțională, a stării de urgență, nu este importantă doar pentru măsurile luate împotriva crizei sanitare, ci și în ceea ce privește situația economică.

Starea de urgență are mai multe implicații în economia locală. Prima este cea a șomajului tehnic. Companiile au început să trimită către autorități cererile privind indemnizația de șomaj tehnic. Conform metodologiei, reprezentanții legali ai companiilor trebuie să transmită o declarație pe propria răspundere în care să arate că firmele au avut reduceri sau întreruperi temporare a activităţii, total sau parţial, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgenţă decretate, o cerere pentru plata indemnizațiilor de șomaj și lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizații.

Deocamdată, plățile privind șomajul tehnic abia au început. Adică, există multe contracte suspendate, dar, în acest moment, puțini bani plătiți.

Indemnizațiile pentru șomaj tehnic, suportate de stat, se acordă exclusiv pentru perioada stării de urgență. Cu alte cuvinte, dacă Parlamentul României nu va aproba prelungirea stării de urgență, perioada de plată a șomajului tehnic, din fonduri bugetare, se reduce brusc de la două luni la o lună și câteva zile.

Desigur, pentru buget, acest lucru ar însemna o economie de fonduri. Dar, acum, situația economică este atât de complicată, firmele așteaptă atât de mult de la șomajul tehnic, încât o strangulare rapidă a acestui ajutor ar avea efecte foarte complicate.

Ce ar putea face o companie care nu mai primește șomaj tehnic cu contractele de muncă suspendate? Le va desființa, adică îi va trimite pe angajați direct în șomaj.

Evident, nu este nicio garanție că peste o lună firmele se vor salva și vor începe activitatea în forță. Dar, măcar există o șansă pentru companii și pentru o parte a forței de muncă.

Un al doilea aspect important al stării de urgență este cel privind amânarea plății taxelor, impozitelor și contribuțiilor către buget. Astfel, ordonanța care include măsuri de stimulare a economiei prevede că plățile către bugete se pot face oricând până la 30 de zile după încetarea stării de urgență.

În acest moment, obligațiile bugetare aferente lunii februarie se pot plăti fără dobânzi și penalități de întârziere până la jumătatea lunii mai 2020. Tot în această perioadă, instituțiile statului nu pot începe executarea silită pentru neplată.

Prelungirea stării de urgență până la data de 14 mai a.c. vine la pachet și cu o creștere a perioadei de grație pentru plata obligațiilor către stat.

Aceasta nu înseamnă că firmele nu pot să își plătească obligațiile bugetare, în special, companiile mijlocii și mari care lucrează, au comenzi și cash-flow. Din păcate, până acum, semnalele de la Ministerul Finanțelor arată că marile companii au preferat să își amâne plățile către bugete.

În fine, o a treia temă legată de prelungirea stării de urgență este păstrarea unor prevederi legale simplificate privind achizițiile publice sau concurența. Despre legislația flexibilă a achizițiilor publice se poate comenta pe multe teme, dar nu se poate spune că nu este mai eficientă. Eventualele abuzuri rămâne să fie descoperite.

Așadar, prelungirea stării de urgență este esențială pentru companiile afectate de criza coronavirusului.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.