Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O criză ca niciuna alta

stock-exchange-4880802_1280.jpg

FMI a prezentat primul set de date macroeconomice referitoare la 2020.
FMI a prezentat primul set de date macroeconomice referitoare la 2020.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ieri, Fondul Monetar Internațional a prezentat primul set de date macroeconomice referitoare la acest an. În ultima perioadă, au mai fost publicate o serie de prognoze realizate de institutele de statistică naționale din câteva state europene, dar ele se opreau la nivelul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

FMI a publicat, în schimb, o evaluare completă, până la sfârșitul anului 2020 și cu o prelungire pentru anul 2021. Anul 2020 este unul cu totul special, iar acest lucru este menționat chiar în deschiderea raportului instituției financiare internaționale.

Astfel, analiza FMI începe cu câteva considerații despre criza sanitară și cea economică. Ele nu sunt neapărat o noutate, dar merită să fie amintite.

În primul rând, se spune că actuala criză este ca niciuna alta. Șocul a fost extrem de rapid și de puternic, iar situația de sănătate a creat o problemă pentru economie. În al doilea rând, lucrurile decurg precum într-un război sau într-o criză politică de anvergură, incertitudinile cu privire la durata și intensitatea șocului sunt extrem de mari. În al treilea rând, în actualele circumstanțe, rolul politicii economice devine foarte diferit față de anii trecuți.

În acest context, măsurile de stimulare a economiei au avut și au o valoare și un mod de manifestare care nu s-au mai întâlnit până acum. Este posibil ca economiile lumii să cunoască o recesiune care nu a mai fost întâlnită de la marea depresiune din anii 1930. Criza, se spune în raportul FMI, este abordată în două faze: una a contaminării și a stabilizării, urmată de o fază a recuperării.

Se afirmă în document că, la fel ca în anii 2008-2009, au crescut resursele FMI pentru a finanța statele aflate în dificultate și, în același timp, liniile de creditare s-au diversificat, iar condițiile împrumutului au devenit mai flexibile. De exemplu, se arată în raport că instituția financiară pune la dispoziție așa-numite finanțări de urgență.

În același timp, există o incertitudine extremă în ceea ce privește economia globală și implicit prognozele economice. Sunt mulți factori care interacționează într-un mod neprevăzut. Printre aceștia se află măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei, intensitatea și eficacitatea eforturilor de izolare a populației, durata întreruperii sau încetinirii lanțurilor de aprovizionare, modificări ale structurilor de cheltuieli, schimbări ale comportamentului de consum, precum evitarea centrelor comerciale sau a transportului public, precum și prețurile volatile ale unor mărfuri.

De fapt, foarte multe state se confruntă cu mai multe straturi de criză care includ un șoc asupra sănătății populației și asupra sistemelor de sănătate, o întrerupere parțială sau totală a unor sectoare ale economiei, o scădere a cererii pe piețele interne și externe și o restrângere a fluxurilor de investiții.

În acest sens, toate statele afectate au construit pachete de stimulare a economiei bazate pe resurse bugetare interne sau din surse de finanțare externă. De asemenea, băncile centrale contribuie și ele la programele de susținere ale economiilor.

În tot acest context, iată și cifrele. Tabloul este tulburător. Cu câteva excepții, economiile dezvoltate sau emergente, europene sau din lume, toate au în dreptul creșterii economice de anul acesta semnul minus: Germania (-7%), Franța (-7,2%), Italia (-9,1%), Spania (-8%), Grecia (-10%), zona euro (-7,5%); Polonia (-4,6%), Ungaria (-3,1%), Bulgaria (-4%) și România (-5%), iar Rusia (-5,5%) și Turcia (-5%). În Asia, pentru Japonia se estimează o scădere cu 5,2%, iar Coreea de Sud un minus de 1,2%. Statele Unite vor avea o cădere de 5,9%.

Singurele economii importante care au prognoze de creștere sunt, culmea, China, care va încheia anul cu plus 1,2% și India cu o creștere de 1,9 procente.

Evident, instrumentele utilizate și evoluțiile viitoare pot ajusta o parte din cifrele prezentate de raportul Fondului Monetar Internațional. Dar, chiar dacă pe ici pe colo vor mai fi îmbunătățiri, este clar că anul acesta și criza aceasta sunt ca niciunele altele.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

O criză ca niciuna alta