Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Defrișările ilegale, fake news sau realitate? Activiștii spun că ”majoritatea sesizărilor NU se confirmă”

padure.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a reclamat din nou, marți, fake news-urile care - spune el - au invadat mediul online și care vorbesc despre o explozie a numărului de defrișări ilegale în ultima perioadă. Costel Alexe a subliniat că nu există un astfel de fenomen și că zecile de mii de postări de pe internet cu fotografii și filmulețe cu transporturi de lemne sunt, de fapt, filmate în alte state sau au toate actele și avizele în regulă. La RFI, Ciprian Gălușcă, activist de mediu la Greenpeace, spune că, alături de colegii săi, a verificat datele oficiale, precum și imaginile care circulă pe internet și care prezintă presupuse tăieri ilegale de lemne. ”Majoritatea acestor sesizări nu s-au confirmat, iar verificările arată că ele nu au venit din sectorul activiștilor de mediu recunoscuți”, spune Ciprian Gălușcă.

Ministru: Este o amplă campanie de fake news-uri

Costel Alexe a transmis, marți, pe Facebook, o conferință de presă, pe tema exploatările forestiere pe durata stării de urgenţă. Ministrul Mediului a acuzat că există „o amplă campanie de fale news-uri pe tema pe tema exploatărilor forestiere”, așa cum susținea recent și într-un interviu acordat RFI.

„În ultimele două săptămâni circulă clipuri cu trenuri care traversează România în cadrul campaniei că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau din alte părți. (...) Este o campanie agresivă și fără precedent în România, în această perioadă grea în țara noastră, grea pentru Europa. Zilnic este lansată și alimentată pe Facebook, pe rețele de socializare, o avalanță de mesaje toxice. Am văzut și eu poze, video-uri cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă toturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. (...) Unde am ajuns după atâta campanie de fake-news? La o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos în țara noastră este considerat transport ilegal”, a spus Alexe, în cadrul conferinșei de presă.

Sursa citată a subliniat că niciun tren cu material lemnos nu a plecat din România către țări din Europa.

„Avem aici adresa semnată de cei de la Ministerul Transporturilor care ne informează că în 2020 niciun tren cu material lemnos buștean nu a fost exportat din țara noastră către vreo altă țară din eruopa, nici pe calea ferată din prin punctele de descărcare de la Giurgiu, Galați sau Constanța.

În plus, în spațiul public circulă imagini conform cărora material lemnos din România este exportat în Italia prin intermediul unei barje. Filmulețul a fost distribuit de un jurnalist, spune ministrul. „Nu e prima dată când vedem o barjă. Filmulețul a stârnit indignare. Dacă acest jurnalist ar fi vrut să prezinte adevărul, ar fi putut să obțină pe loc informații, fie de la cei care operau acolo, fie de la Garda de Mediu sau Ministerul Mediului. Nu este decât o exploatare legală, cu toate avizele. Lemnul nu a plecat la export. Niciun român de bună credință nu și-ar fi imaginat că un transport de lemn pleacă spre Bosfor și Dardanele către Italia”, a spus ministrul.

Greenpeace: Majoritatea sesizărilor nu se confirmă

Ciprian Gălușcă: În primul rând cred că ar trebui să clarificăm că România încă are o problemă în ceea ce privește tăierile ilegale. Are o problemă în general cu managementul pădurilor, dar condiția zero este eliminarea acestor tăieri ilegale. Datele pe care le avem noi în momentul de față sunt date oficiale, care vin din www.inspectorulpadurii.ro și care ne spun că avizele de transport din perioada martie – aprilie 2020, din perioada pandemiei, comparativ cu cele de anul trecut, din 2019, sunt în scădere. Asta înseamnă că avem mai puține avize de transport comparativ cu anul gtrecut. Asta e o realitate care vine din date oficiale.

Reporter: Ce ne spune asta despre transporturile ilegale?

C.G: Evident că nu se poate face o corelație directă. În realitate nimeni nu știe cât se taie ilegal zilele astea, la fel cum nu știam cât se tăia ilegal în anul 2019 în perioada martie – aprilie. De acum trei săptămâni, de când a început acest val popular pe rețelele sociale, cu tot felul de sesizări cu transporturi și tăieri ilegale, noi am făcut ce făceam de fiecare dată. Am început să verificăm din ele. Din datele pe care le avem, marea majoritate nu s-au confirmat. Vorbim despre sesizări pe care oamenii le fac filmând un transport de material lemnos cu trenul, pe rețelele rutiere sau chiar și cu barjele, care nu se confirmă. În spatele acestor exploatări există date, există avize de transport, avize de exploatare.

Rep: Așadar, domnule Gălușcă, ministrul Mediului are dreptate atunci când spune că s-au înmulțit, mai degrabă, fake news-urile legate de defrișările ilegale decât defrișările ilegale în esență?

C.G: Ce pot să confirm este că avem un val de mesaje alarmiste. Ele nu provin din comunitatea activiștilor de mediu care și-au câștigat credibilitatea în ultimii 10 ani.

Rep: De unde vin aceste mesaje mai puțin credeibile?

C.G: Nu am făcut o analiză a surselor. Am văzut și mesaje rusești pe acolo, tot felul de mesaje. Partea legală a tăierilor o avem regăsită în cifrele de la minister. Nu avem acces la toate amenajamentele, la apv-urile din țară. Avem acces la cele de la Romsilva, la avizele de transport care se emit pe întreg teritoriul țării. Din ce  vedem acolo lucrurile se înscriu într-un normal. Normal e faptul că în urma scăderii cererii interne pe piața de lemn, mă refer la fabricile de mobilă care și-au închis din activități, cerea de material lemnos în piață a scăzut. Ba mai mult, din cât am putut noi să facem muncă de teren în ultima perioadă, am descoperit că depozitele care țin de Romsilva sunt aproape pline, ceea ce însemană că fluxul de material lemnos este obturat undeva. E blocat undeva.

Cred că ăsta este, de fapt, rezultatul pandemiei, al faptului că ne îndreptăm cu toții către o recesiune economică și că activitatea economică, în general, și-a încetinit ritmul. Din punctul nostru de vedere nu este neapărat un semn că se taie mult mai mult decât de obicei și se umplu depozitele de lemn și se taie lemn ilegal. Vreau să subliniez și e foarte important că nimeni nu știe să ne spună și să confirme câte tăieri ilegale avem în România în momentul de față. Asta este important de spus. Putem să facem și ca cetățeni și ca organizații de mediu, ceea ce am făcut și până acum. Să mergem pe teren. Să încercăm să documentăm cazuistica. Să venim cu dovezi pe care să le trimitem către gărzile forestiere, către poliție, către autoritățile de control, astfel încât să arătăm că acest fenomen este cu adevărat masiv, dacă e cazul. Dacă nu, ar trebui să păstrăm vigilența și să încercăm pe cât posibil să nu împărtășim și să publicăm mai departe pe rețelele sociale tot felul de mesaje alarmiste, care nu fac bine nici nouă, nici stării de spirit pe care o avem cu toții în perioada asta.

 
Ciprian Gălușcă, activist de mediu la Greenpeace, despre defrișări