Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Fondurilor Europene la RFI: Guvernul a făcut tot ce era omenește posibil și va face în continuare

ministru_fonduri_europene_guvern_omeneste_posibil.jpg

Ioan Marcel Boloș: Guvernul României are un program ambițios (Sursa foto: site Ministerul Fondurilor Europene)
Ioan Marcel Boloș: Guvernul României are un program ambițios (Sursa foto: site Ministerul Fondurilor Europene)

Pachetul de măsuri pe care îl pregătește Guvernul pe fondul epidemiei de coronavirus va fi unul care să sprijine în mod real economia, declară la RFI ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș. El precizează că documentul se va baza și pe bani de la Uniunea Europeană.

Ministrul Ioan Marcel Boloș spune că ”Guvernul a făcut tot ce era omenește posibil și va face în continuare. În prezent, se lucrează la pachetul de măsuri pentru ca să se sprijine în continuare activitatea atât a IMM-urilor, în continuare să se stimuleze absorbția forței de muncă în piață, adică așa-zisul program național de ocupare și inserție socială. Pachetul de măsuri pe care îl pregătește Guvernul în perioada următoare, pe lângă sursa de finanțare cea din fonduri, care este de departe cea mai importantă resursă a României, acest pachet de măsuri va fi unul care să sprijine în mod real economia”.

Întrebat cum le răspunde celor care au criticat Guvernul că nu a luat măsuri suficient de ambițioase pentru sprijinirea economiei în această perioadă de criză, ministrul Fondurilor Europene a replicat: ”Formele care privesc sprijinul atât al economiei naționale, pe de o parte, dar și cele care privesc sănătatea (...) sau formele de servicii sociale și de asistență socială, să nu uităm șomajul tehnic și apoi cheltuielile cu asistenții sociali, toate acestea fac ca și Guvernul României să aibă de asemenea un program ambițios, cred că este deja la nivelul a 2% din PIB, toate cheltuielile pe care Guvernul le ia, unele cheltuieli sunt aprobate, altele sunt în curs de aprobare. Eu cred că trebuie să ne uităm la formele concrete de sprijin pe care Guvernul le-a aprobat. Să ne aducem aminte de șomajul tehnic, unde avem un cost de aproape șase miliarde de lei, deci 1,5 miliarde euro. Să nu uităm programul Invest IMM, de asemenea acolo avem alte 15 miliarde de lei, pentru garantarea creditelor de investiții. Să nu uităm că vin fondurile europene, cu programul de granturi, care de asemenea are 750 de milioane de euro valoarea. Cheltuielile pentru sănătatea publică, care de asemenea depășesc un volum impresionant, noi l-am evaluat într-o primă etapă la 350 de milioane de euro”.