Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relansarea economică a UE se va baza pe viitorul buget european

p043626-761678.jpg

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen va prezenta schema de relasare în 6 mai
Image source: 
European Union 2020

Liderii UE au acordat în 23 aprilie un mandat Comisiei Europene pentru un plan de relansare economică ce va fi prezentat în 6 mai. El se va baza pe viitorul buget UE 2021-2017 și include deci și statele care nu se găsesc în zona euro. 

Vorbim despre un trilion sau chiar un trilion și jumătate de euro, un buget de relansare lipit de cadrul financiar multianual 2021-2027. 

Comisia Europeană are deci la dispoziție două săptămâni pentru a imagina acest scenariu prin mărirea marjei bugetare deja existentă în cadrul diferitelor capitole de finanțare europene.

Banii, care vor fi adunați pe piețele financiare cu dobânzi mici gratie celor patru economii solide din UE, sunt destinați tuturor statelor membre și nu doar zonei euro. 

Ideea acelor coronabonds dorite de Italia, Spania și de alte state vestice puternic atinse de pandemia Covid19 reprezenta de fapt o mutualizare a datoriilor zonei euro. 

Propunerea a fost respinsă de clubul celor patru nordice care au o economie robustă, Germania, Olanda, Suedia si Danemarca, care pricepuseră că obligațiunile erau garantate prin contribuția lor la bugetul UE.

Dar și acest plan la care va lucra acum Comisia Europeană tot de aceste state este garantat în principal, însă este imaginat pe termen mai lung și în scop mai vast.

Intr-adevăr, o parte din împrumuturi sau din granturi, depinde de fiecare dată de formula aleasă, pot genera bani care să folosească coeziunii europene sau faimosului pact ecologic, Pactul Verde european. 

 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan