Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: Dacian Cioloș vrea o soluție europeană pentru o criză „simetrică”

Dacian Ciolos Parlament dezbatere economica protectie clan.jpg

Dacian Cioloș, critic la adresa Parlamentului și a Guvernului (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)
Dacian Cioloș, critic la adresa Parlamentului și a Guvernului (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, spune la RFI ca așteaptă acum detaliile planului de relansare economică de peste un trilion de euro pe care Comisia Europeană prezintă îl prezintă în 6 mai. Planul este legat de viitorul buget UE 2021-2017 și include deci și statele care nu se găsesc în zona euro. Asta ceruse și Parlamentul European care a avertizat că va aproba doar o viziune robustă și clară. 

Planul, din câte se știe, va acționa pe patru direcții - injectarea de lichidități în economiile europene fiind prima vizata aici, dar el va răspunde și necesității de a se dota cu instrumente comune de criză a căror lipsă a fost dovedită acum de impactul pandemiei asupra sistemelor europene de sănătate. 

Dacian Cioloș avertizează că această criză simetrică nu a ocolit pe nimeni în UE în ciuda gradului mai mult sau mai putin avansat al pandemiei în unele state membre.

Evident, avem toată compasiunea pentru țări ca Italia, Spania și chiar Franța care au avut un număr mare de infectați si mai ales un numar mare de persoane decedate, dar economia s-a oprit peste tot”, spune el.

De aceea, Parlamentul European ceruse un plan robust, spune Cioloș: „Dacă nu va fi un program suficient de consistent din punct de vedere al volumului și cu direcții clare, el nu poate fi acceptat fiindcă noi în Parlamentul European am fost foarte clari: criza aceasta a fost una fără frontiere, una europeană și soluția trebuie să fie europeană.

Cum planul de relansare este legat de bugetul multianual al UE 2021-2027, acest buget trebuie repede adoptat și el trebuie să cuprindă de acum o marjă de intervenție. 

Dar bugetul UE trebuie de asemenea să conțină mai multe resurse proprii decât până în prezentpentru a depinde mai puțin de contribuțiile statelor membre, explică Cioloș:

Trebuie să aibă o marjă de acoperire cu astfel de fonduri, de credite atrase de pe piața internațională de capital și asta se poate face cu resursele proprii pe care le are bugetul european în plus față de contribuțiile fiecărui stat membru. 

Ne așteptăm, așa cum Parlamentul European a cerut-o de ceva vreme, să creștem procentul de resurse proprii adică bani care vin direct în bugetul european din anumite taxe europene care se aplică peste tot și banii se colectează direct la bugetul european și nu mai trec prin bugetul german, polonez, român, danez, olandez, samd...”

Pentru moment, cum resursele proprii UE rămân limitate, contribuțiile nordicelor și cea a Franței rămân primordiale, iar împrumuturile pe care criza le declanșează acum vor fi contractate ieftin pe piețele de capital datorită economiilor robuste cu triplu A : cea germană, olandeză, daneză și suedeză. 

Există aici un dezechilibru ca și o reticență a nordicelor de a mai fi țapul ispășitor al derapajelor economice din alte state membre ale zonei euro. 

Iar bugetul 2021-2027 dublat de planul asteptat în 6 mai va acționa și pentru investiții pentru reforme (coeziunea UE), benefice României.

„Asta înseamnă că în plus față de ce este prevăzut acum în bugetul multianual, vor fi fonduri care pot fi fie credite pentru bugetul de stat- pentru că România va avea nevoie de lichidități la buget dincolo de bani pentru investiții pentru a-și acoperi niște cheltuieli fixe imediat ca salariile și pensiile -  fie granturi prin care să se poată susține financiar unele investiții”, a explicat Cioloș.

 

 
Interviul lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, pentru RFI