Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seceta severă va duce la scumpiri și importuri: "E posibil ca o parte din agricultori să dea faliment"

Seceta de anul acesta este la fel de cruntă ca cea din 1947, iar culturile de cereale ar putea fi compromise în anumite zone -  transmite ministrul Agriculturii, care anticipează consecințe în lanț asupra prețurilor. 

Seceta afectează peste 90% din culturile din Moldova și din sud-est, cele mai afectate fiind cele înființate în toamnă, explică la RFI Nicolae Sitaru, de la LAPAR. Despre o penurie nu se poate însă vorbi, mai ales că în ultimă instanță România va putea apela la importuri. 

Situația fermierilor s-ar putea ameliora, în funcție de vreme și de ajutorul pe care guvernul trebuie să-l dea, mai ales în lunile de vară, continuă Nicolae Sitaru:

Seceta nu e în toată țara. (...) Drept urmare grâul necesar pentru consumul României și ceva la export va fi în România. Dar seceta care se manifestă în zona asta este extrem de puternică și agresivă. (...) Atâta timp cât ani de zile plătești impozite și taxe și într-un an, când ți-e greu, te lasă singur, e posibil ca o parte din agricultori să dea faliment. Dacă vor avea un oarecare spirjin, din partea guvernului, din partea băncilor, o rambursare puțin mai târzie, vom trece și peste perioada asta. În 2002-2003 au mai fost perioade de secetă. 

Pâine s-ar putea scumpi așadar în curând, pe fundalul secetei acute. Nimeni nu poate însă evalua cu cât am putea plăti mai mult, spune și Aurel Popescu, de la ROMPAN.

Ministrul Agriculturii spune că sunt stocuri de grâu - el nu ia însă în calcul contractele de export deja încheiate de agricultori, atrage atenția Aurel Popescu, nemulțumit de intervenția guvernului de până acum:

(...) Ministrul Agriculturii nu a luat probabil în calcul contractele care s-au făcut până la sfârșitul recoltei și contractele de grâu la export și din noua recoltă. Cred că min Agriculutrii și premierul trebuie să stea de vorbă cu specialiștii. Adică să aducă la aceeași masă și producătorii agricoli și traderii și toată lumea. (...) Dacă stă de vorbă cu toată lumea se lămurește și atunci toată lumea vine cu propuneri. Eu așa cred, că întâi trebuie să stăm de vorbă serios. (...)Un sistem de irigații se pune în 15 ani, cel puțin. Rezerva de stat trebuie să-și mărească stocurile, măcar opt luni trebuie să ai asigurat. Asta e problema. (...)