Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua muncii și zilele nemuncii

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Ziua de 1 Mai, Ziua Muncii, va găsi lucrătorii din întreaga lume într-o situație extrem de complicată. Economia trece prin cel dificil moment de la al doilea război mondial până astăzi și drept urmare nici muncitorii nu se simt mai bine.

Cifrele o arată. Sunt 11,3 milioane de francezi aflați în șomaj tehnic, trei milioane de germani se află în șomaj parțial, în aceeași situație se găsesc și aproximativ patru milioane de spanioli. În România, aproximativ un milion de angajați au contractele de muncă suspendate și alți 200.000 au fost deja disponibilizați.

În anul 1889, 1 Mai a fost adoptată ca zi internațională a muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago și a fost recunoscută, în timp, de majoritatea statelor lumii.

Ieri, Departamentul Comerțului a anunțat că în primul trimestru al acestui an, economia americană a scăzut cu o cifră anualizată de 4,8%. Trebuie să înțelegem că o scădere între 4% și 5% a celei mai mari economii a lumii nu poate rămâne fără efect asupra întregii economii globale.

Situația pieței muncii în Statele Unite este critică. Cifrele arată că aproximativ 10 milioane de persoane și-au pierdut locul de muncă parțial sau definitiv, iar Rezerva Federală americană prognozează că rata șomajului ar putea ajunge la 30%, ceea ce înseamnă aproximativ 47 milioane de locuri de muncă.

Desigur, acestea sunt cifrele momentului, în care o parte a economiei este oprită sau funcționează la o capacitate limitată. Măsurile de sprijin pentru economie vor acționa și în favoarea salvării sau creării de locuri de muncă.

Organizația Internațională a Muncii a publicat ieri o analiză care arată situația forței de muncă în actualul context al pandemiei. Astfel, 81% din angajați și 66% din lucrătorii independenți trăiesc și muncesc în state în care izolarea a fost impusă în mod obligatoriu sau a fost recomandată situație care are efecte negative asupra veniturilor obținute de aceștia.

Drept urmare, numărul orelor de muncă lucrate în primul trimestru al acestui an a fost mai mic cu 5%, față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă echivalentul a 130 milioane de ore de lucru, iar estimările arată că scăderea numărului de ore lucrate va continua și în al doilea trimestru al anului. Continentele american și cel european vor fi cele care vor cunoaște cea mai mare scădere a activității.

Raportul Organizației Internaționale a Muncii arată angajații aflați în zonele economice cele mai vulnerabile. Lucrătorii independenți, definiți ca fiind cei care lucrează pe cont propriu, sunt sensibili la actuala situație. Ei activează în domeniul comerțului en-gros și cu amănuntul și în cel al ospitalității, ceea ce arată marea vulnerabilitate în fața acestei crize.

O altă categorie de lucrători afectați de criză este a celor din economia informală. Aceștia sunt estimați la 1,6 miliarde de persoane, în întreaga lume, iar raportul arată că situația din economia globală poate duce la creșterea ratei sărăciei.

În fine, analiza trece în revistă și domeniile cele mai afectate de căderea economică, iar acestea sunt, în mod previzibil, comerțul și repararea de autovehicule, hotelurile și restaurantele, industria sau activitățile imobiliare. Acesta este tabloul general realizat de o instituție mondială specializată.

În ceea ce privește viitorul muncii, părerile sunt deja cunoscute: vor fi mai mulți roboți, va crește ponderea muncii de la domiciliu și se va pune accentul pe digitalizare. Economia colaborativă va avea un cuvânt tot mai greu de spus și vor fi presiuni tot mai mari asupra reprezentanților statelor pentru a extinde aplicarea venitului universal garantat.

Anul acesta, Ziua Muncii aduce multă îngrijorare și multe teme de schimbare pe piața muncii. Angajații și angajatorii se pot aștepta că vor veni vremuri tot mai complicate.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.