
Economie
Coronavirus UK: Firmele - "gata să reia activitatea în trei săptămâni"
santier_constructii.jpg

Rezultatele celui mai recent sondaj BCC arată că firmele mai mici vor putea reporni operațiunile mai rapid. Aproape două treimi (64%) dintre respondenții care au mai puțin de 10 angajați spun că ar avea nevoie de mai puțin de o săptămână, comparativ cu jumătate (50%) dintre respondenți cu mai mult de 50 de angajați.
Pentru firme de toate dimensiunile:
- 25% au spus că nu vor avea nevoie de niciun preaviz
- 35% au spus că vor avea nevoie de un preaviz mai mic de o săptămână
- 29% au spus că vor avea nevoie de un preaviz de la una până la trei săptămâni
- 7% au spus că vor avea nevoie un preaviz de trei până la șase săptămâni
- 3% au spus că vor avea nevoie de o notificare mai mare de șase săptămâni
Peste două treimi (68 la sută) din firmele de servicii companie-la-companie au declarat că vor avea nevoie de mai puțin de o săptămână sau fără preaviz pentru a reporni operațiunile, comparativ cu 50% din firmele de servicii de la companie la consumator.
Sondajul săptămânal de urmărire al organizației de afaceri, care servește ca un barometru al impactului pe care-l are pandemia asupra întreprinderilor și asupra eficacității măsurilor de sprijin guvernamental, a primit 540 de răspunsuri.
Numărul firmelor care accesează schema de menținere a forței de muncă a guvernului rămâne constant, aproximativ 74% din respondenți trimițând în concediu o parte din personalului.
De când portalul de solicitări online a fost deschis pe 20 aprilie, majoritatea respondenților (59%) au depus o cerere și au primit plata de la Oficiul de Taxe (HMRC). Rezultatele acestei săptămâni nu raportează nicio firmă respinsă.
Digitalizarea firmelor
Multe firme care sunt gata să-și reia activitatea și modificat radical modul de operare. De pildă, directorul agenției Reboot Digital Marketing, Shay Aharony, a declarat la BBC că nu va redeschide birourile firmei.

"Nu vom reveni la lucrul în birou. Îl vom închide de îndată ce expiră contractul de închiriere", spune Shai Aharony.
"Vom economisi aproximativ 10% din cifra de afaceri și vom reduce consumul de combustibil, poluarea și toate celelalte costuri de mediu asociate cu un birou”.
"Toți lucrătorii de pe șantierele noastre vor trebui să facă instructajul de protecția muncii la domiciliu”, spune Andrew Brooks, șeful companiei de construcții locuințe Bewley Homes, care are 400 de angajați.
"În acest mod se asigură că știu totul pentru a respecta noile reglementări. Vechiul mod de a face instructaje cu 10 persoane într-o cameră mică a dispărut de mult."
De asemenea, pontajul pe un șantier va fi digital. "Folosirea în comun a unui pix, perforarea într-o tabletă sau scanarea amprentelor digitale nu mai sunt opțiuni”, spune Brooks. Firma este pe cale de a adopta conectări digitale.
"Am fost nevoit să dezvolt mâncăruri noi care să călătorească”, spune Dev Biswal, proprietarul rețelei Ambrette,formată din trei restaurante indiene din Canterbury și Margate în sud estul Angliei.
"Nu am oferit niciodată livrare, pentru că stilul meu de gătit și de prezentare nu era adaptat transportului mâncării”.
Dar, ca mulți alți oameni de afaceri, el a trebuit să se adapteze pentru a supraviețui. De asemenea, Biswal își mută cursurile de gătit pe internet și înființează un serviciu de livrare de ingrediente.
Între timp, ministrul finanțelor, cancelarul Rishi Sunak, se pregătește, conform cotidianului Guardian, să anunțe o reducere din iulie a subvențiilor pentru lucrătorii și firmele afectate de pandemia de Coronavirus.
Cancelarul ar lua în considerare reducere a plății lunare de 80% la 60% pentru salariile sub 2500 de lire precum și o reducere a subvenției acordate firmelor afectate.
Se așteaptă ca prim ministrul Boris Johnson să anunțe duminică un calendar al relaxării restricțiilor impuse pe 23 martie.