Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prognoză sumbră a CE în privința economiei românești

prognoza_sumbra_economie.jpg

Comisia Europeană estimează o scădere economică abruptă în 2020 (Sursa foto: Facebook/Comisia Europeană)
Comisia Europeană estimează o scădere economică abruptă în 2020 (Sursa foto: Facebook/Comisia Europeană)

România va înregistra o scădere economică de 6% în 2020 și un deficit bugetar de 9% din PIB, arată Comisia Europeană în prognoza de primăvară, publicată miercuri. Aceste date sunt mult mai pesimiste decât estimările Guvernului, care mizează pe o scădere economică de doar 2% și un deficit sub șapte procente.

Analistul economic Aurelian Dochia spune la RFI că prognoza de primăvară a CE este mai realistă decât estimările Cabinetului Orban: ”Cred că prognozele Guvernului sunt destul de optimiste, au fost tot timpul optimiste. Cifrele pe care le avansează Comisia Europeană sunt după părerea mea mai aproape de adevăr. România este strâns legată de alte economii europene, de Germania, în primul rând și în condițiile în care în Germania economia se contractă cu 6,5%, e puțin probabil ca România să poată să scape cu o contracție de doar 2%”.

El crede că ”planurile pe care și le-a făcut Guvernul trebuie să se îndrepte în primul rând către identificarea unor soluții de acoperire a deficitului bugetar, care este mult mai mare și el decât cifrele pe care spera să le atingă Guvernul”.

De precizat că scăderea economică estimată de CE pentru România anul acesta (6%) este mai mică decât media europeană (7,4%).

 
Aurelian Dochia, despre prognoza de primăvară a CE privind economia României în 2020