Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antreprenori, 1.300.000 de români s-au întors acasă! Ce faceți cu ei?

shop-2148839_1280.jpg

1.300.000 de romani s-au întors acasă. Au șanse, o parte dintre ei, să se integreze în piața muncii?
Sursa imaginii: 
pixabay (ilustrație)

Una din cele mai importante informații legate de pandemie este aceea că, de la apariția primelor cazuri până acum, au revenit în țară 1.279.000 de cetățeni români. Este cu adevărat spectaculos că în mai puțin de două luni în România s-au întors aproape 1,3 milioane de oameni care trăiau sau lucrau în afara granițelor. Mai exact, majoritatea românilor au revenit din Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie.

Dintr-odată, economia românească și piața forței de muncă s-au trezit că se află într-o altă paradigmă. Adică, de exemplu, în urmă cu aproape un an, un studiu privind situația forței de muncă promovat de confederația patronală Concordia avea câteva rezultate cât se poate de interesante. În sensul că se calcula că în următorii ani deficitul de forță de muncă ar fi ajuns la o jumătate de milion de persoane.

Erau și studii care avansau cifre mult mai mari estimând la un milion nevoia de locuri de muncă. Indiferent de cifre, oamenii de afaceri din toate domeniile afirmau la fiecare intervenție în mass-media că există un deficit de forță de muncă.

Exact așa stăteau lucrurile! Cele mai banale semne arătau că toată lumea căuta salariați. La o simplă plimbare prin oraș se puteau vedea foarte des afișe prin care, de exemplu, micile magazine sau localurile căutau angajați.

Ce vremuri! În doar două luni, situația s-a schimbat radical. Nu mai este o piață a angajaților, ci una a angajatorilor. Nu se mai pune problema unui deficit de forță de muncă de un milion de persoane, ci a creșterii alarmante a șomajului. Sunt doi factori care au dus la această schimbare dramatică, în afară de criza sanitară, și anume reîntoarcerea masivă a românilor din Europa și căderea economică.

Așadar, România s-a trezit cu 1,3 milioane de oameni reveniți în țară. Ce poate face cu ei? La modul ideal ar fi ca o parte dintre ei să intre în piața muncii. Se va întâmpla, însă, acest lucru? Este greu de spus, în acest moment. Teoretic, milionul de lucrători lipsă de anul trecut s-a întors în țară. Doar teoretic.

Să ne aducem aminte că studiile arătau că în România existau anul trecut și, cu siguranță, există și acum două milioane de oameni care nu aveau și nici nu căutau un loc de muncă. În această categorie intrau persoanele casnice, cele întreținute de familie, cele care primesc ajutoare de la stat sau care obțin venituri din chirii sau dobânzi. O parte dintre românii reveniți în țară vor intra în această categorie.

O altă parte va căuta de lucru. Problema este că economia nu mai are creșterea din anii trecuți, ci se află în pragul recesiunii.

Studiile arătau că domeniile care aveau nevoie de salariați erau industria prelucrătoare, comerțul, transporturile sau tehnologia informației. Sunt doar exemple. Pentru că existau cereri de forță de muncă și în sectorul construcțiilor, în cel al serviciilor profesionale sau în industria ospitalității.

Dintre sectoarele economice care ieri căutau asiduu angajați ce a mai rămas astăzi? Restaurantele și cafenelele sunt, deocamdată, închise, hotelurile nu au turiști, industria dă cele mai mai multe contracte de muncă suspendate, transporturile sunt încetinite la nivel european și național, managerii din comerț se întreabă cum va evolua consumul, construcțiile speră să fie demarate lucrări publice și doar companiile din domeniul tehnologiei informației au speranțe că vor traversa cu bine criza. Deci, șansele de a găsi de lucru sunt destul de mici.

În pasul al doilea, ne putem întreba în ce măsură cei care ar dori să își găsească un loc de muncă sunt calificați pentru acel job.

În concluzie, în numai două luni situația s-a răsturnat complet. Grijile sunt altele. Criza forței de muncă s-a transformat în excedent, iar antreprenorii care aveau nevoie de salariați acum caută soluții pentru a-și salva afacerile.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.