Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce se scumpesc apartamentele în plină pandemie?

key-2323278_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Prețurile locuințelor au crescut în orașele mari, în plină pandemie. Numai în București, datele centralizate de diferite platforme de profil, indică scumpiri de 2-3%. Sunt date care arată intenția vânzătorilor și nicidecum prețurile reale de tranzacționare, mai ales că restricțiile de deplasare au făcut aproape imposibilă încheierea unui contract, explică la RFI analistul Ion Radu Zilișteanu.:

Numărul de tranzacții a fost extrem de mic în această perioadă. (...) Sigur că în astfel de perioade unii merg pe wishful thinking, adică nu vor decât să dimensioneze prețurile în funcție de ce și-ar dori ei. Însă nu se reflectă în piață, pentru că, repet, piața a avut tranzacții foarte foarte puține. (...) Este o creștere artificială și e o creștere de preț cerut, nu de preț de tranzacționare.

2020 va însemna stagnare în piață, dacă nu chiar o ușoară scădere și singurii care ar mai putea influența lucururile sunt românii care se întorc din diaspora, evaluează Ion Radu Zilișteanu: 

În măsura în care ei dețin fonduri care le permit să cumnpere imobile cu plata cash, în numerar, atunci sigur că ei ar putea să contrabalanseze acea scădere a cererii solvabile și ar putea deplasa într-o oarecare măsură tendința despre care vorbeam, însă este greu de estimat ce se va întâmpla, pentru că e greu să estimăm câți români vor rămâne în țară și câți dintre ei vor face o achiziție imobiliară.