Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salarii bugetare, salarii în economie

de_ce_nu_primi_angajati_invatamant_salarii_paste.jpg

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luma martie 2020, salariile bugetare si-au redus ritmul de crestere, iar cele din sectorul privat au oscilat.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în luma martie 2020, salariile bugetare si-au redus ritmul de crestere, iar cele din sectorul privat au oscilat.
Image source: 
RFI România/Cosmin Ruscior

Ieri, Institutul de Statistică a publicat datele privind salariile în luna martie. Sunt câteva observații interesante legate de evoluția salariilor în România. Prima, oarecum surprinzătoare, este că singurul domeniu în care salariul scade, raportat la luna martie a anului trecut, este cel al hotelurilor și restaurantelor. Evoluția era de așteptat în acest sector, pentru că este industria cea mai lovită de criză.

Surpriza este că doar în domeniul hotelurilor și restaurantelor se regăsesc scăderi salariale. Construcțiile, transporturile sau tranzacțiile imobiliare, sectoare economice aflate și ele în suferință încă din luna martie a acestui an înregistrează, totuși, creșteri anuale de salarii, chiar peste media economiei.

Mai există o industrie aflată în suferință, dacă judecăm după ritmul de creștere a salariului mediu, și anume cel al activităților profesionale. Este clar că acest domeniu dominat de profesii liberale și de servicii externalizate pentru companii și-a adaptat rapid recompensele financiare la criză, astfel că ritmul de creștere, în martie anul acesta față de martie 2019, a fost de numai 1%.

Desigur, de fiecare dată când vorbim despre salarii este interesantă și evoluția din sectorul bugetar. Datele statistice arată o temperară a creșterii. În administrație publică și armată, creșterea a fost cu 6%, în domeniul sănătății și al asistenței sociale a fost o creștere anuală cu 3,8%, iar în învățământ salariile au urcat în ultimul an cu 3%. Sunt ritmuri mai mici decât media creșterii pe economie, care este de 7%.

Trebuie, însă, spus că datele statistice pun la un loc domenii cu salarii diferite cum este cazul administrației publice cu apărarea sau a angajaților din domeniul sănătății cu cei din serviciile de asistență socială. O reflectare separată a salariilor din aceste domenii ar fi mult mai relevantă.

Chiar și în aceste condiții, însă, se poate realiza o comparație a salariilor bugetare cu cele din așa-numitul sector economic. Astfel, administrația publică și apărarea cu un salariu mediu net de 4.984 lei se află pe poziția a treia în ierarhia domeniilor economice. Sănătatea și asistența socială, cu un salariu mediu net de 3.862 lei, este pe locul șase în clasament, iar imediat în ierarhie se află învățământul, cu un salariu mediu net de 3.489 lei.

De remarcat că în toate cele trei domenii bugetare salariile sunt mai mari decât cel mediu net pe economie care a ajuns luna trecută la 3.294 lei, adică o creștere cu 7%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mari salarii sunt în domeniul tehnologiei informației, 6.679 lei, cu o creștere solidă în comparație cu martie 2019, de 12%, urmate de sectorul bancar și asigurări, cu un salariu de 5.859 lei și administrație-apărare cu 4.984 lei. Pe ultimele locuri se află salariile medii nete din industria ospitalității (1.605 lei), agricultură (2.431 lei) și distribuția apei și salubritate (2.640 lei).

Așadar, se poate spune că ritmul de creștere a salariilor bugetar a încetinit, vârfurile de venituri rămân în industrii cu valoare adăugată, iar cutremurul crizei sanitare de la jumătatea lunii martie nu este resimțit la întreaga intensitate în statistici.

Dar, dacă creșterea salariilor s-a temperat, numărul bugetarilor a continuat să crească. Ieri, publicația profit.ro a analizat numărul angajaților din sectorul bugetar. Chiar dacă ministrul muncii a declarat recent că autoritățile nu știu exact numărul de angajați bugetari, iată că mass-media prezintă schema de personal din sectorul public.

De remarcat că guvernarea actuală nu a oprit creșterea angajărilor la stat, numărul posturilor ocupate în martie fiind cu aproximativ 12.000 mai mare decât în noiembrie 2019. Este adevărat că o parte importantă a creșterii numărului de salariați a avut loc în sistemul sanitar.

În plus, datele profit.ro arată că administrația centrală are aproximativ 803.000 de angajați, iar cea locală 446.000 de salariați. Cifrele, în creștere, ne arată că reforma administrației nu a început. Să fie oare criza în desfășurare un factor de presiune?

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Salarii bugetare, salarii în economie