Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul italian anunță un plan de relansare în valoare de 55 de miliarde de euro

conte.jpg

Guvernul condus de Giuseppe Conte a adoptat Decretul “Relansare” în valoare de 55 de miliarde de euro, menit să repornească Italia după mai bine de două luni de lockdown.
Sursa imaginii: 
@GiuseppeConteIT

Guvernul italian a adoptat Decretul “Relansare” care prevede alocarea a 55 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice cauzată de epidemia de coronavirus care în Italia a făcut peste 30.000 de victime. Măsurile financiare sunt considerate “impresionante” și vizează fonduri destinate familiilor până la mediul de afaceri.

Guvernul de la Roma a adoptat Decretul “Relansare” în valoare de 55 de miliarde de euro, menit să repornească Italia după mai bine de două luni de lockdown. Premierul Giuseppe Conte a anunțat că măsura reprezintă intervenții de urgență după care va urma o reforma fiscală.

“Guvernul a lucrat știind că trebuie să intervină cât mai repede cu putință, acum Parlamentul trebuie să-l îmbunătățească”, a spus Conte referindu-se la noul decret al cărui text îl consideră complex - cât două legi de buget. 

Noua măsură prevede alocarea a 25,6 miliarde de euro pentru lucrători, inclusiv pentru cei autonomi care primesc un bonus între 600 și 1.000 de euro lunar. Fondurile vizează și șomajul tehnic pe care mulți lucrători încă nu l-au primit. De asememenea multe categorii de angajați cum ar fi îngrijitoarele sau menajerele, urmează să încaseze 500 de euro lunar bonus pentru lunile aprilie și mai. 

“Introducem măsuri de relansare și de susținere pentru firme, există 15-16 miliarde de euro care vor fi distribuite sub diferite forme de la cele mai mici până la posibilitatea capitalizării”, a mai spus premierul italian în direct pe rețeaua de socializare Facebook. 

Sunt eliminate, totodată, o serie de taxe cum ar fi prima rată pentru taxa pe proprietate, l’IMU, pentru hoteluri. 

Italienii sunt încurajați să-și petreacă vacanța în Italia și, în acest sens, familiile cu un venit sub 40.000 de euro lunar vor primi până la 500 de euro bonus pentru a ajuta la relansarea turismului, greu încercat. 

Sănătatea, cultura sau învățământul beneficiază, de asemenea, de fonduri generoase. În sănătate urmează să fie angajați 9.600 de infirmieri, iar numărul locurilor la terapie intensivă va crește cu 115%. 4.000 de cercetători vor fi angajați și 16.000 de profesori vor fi titularizați. 

Relansarea Italiei vizează și restructurările green, energetice și antiseismice. Practic, reconversia energetică în sens ecologic beneficiază de un superbonus de 110%. În Italia 82% din edificii au nevoie de astfel de intervenții în urma cărora facturile la energie ar urma să scadă în mod considerabil. 

Și agricultura primește peste un miliard de euro, dând posibilititate angajării cu contract a imigranților, de multe ori exploatați, a anunțat emoționată, cu lacrimi în ochi, ministrul agriculturii, Teresa Bellanova. 

Măsurile anunțate de Guvern par pentru mulți un colac de salvare, dar în același timp Guvernul este  criticat de opoziție. 

Matteo Salvini, leaderul Ligii Nordului vorbește de multă asistență, birocrație, bani puțini “fără o idee de dezvoltare”. 

Pentru Roberto Guialtieri, ministrul economiei și finanțelor, Decretul “este impresionant” și în acest fel “punem bazele pentru repornire”. 

Dar de unde vor veni, totuși, toți acești bani? Ziarul finaciar “Il sole 24 ore” scrie de o intervenție finanțată pe o creștere a datoriei. În așteptarea ajutoarelor de la Uniunea Europeană, prin Recovery Found, Italia acționează singură, așa cum, direct sau indirect premierul Conte a avertizat în ultimele luni Bruxelles-ul în încercarea de a primi un răspuns comun anticriză din partea Uniunii Europene.

Din Roma pentru RFI, MIhaela Iordache.