Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua în care începe „noua economie”

ekg-4726241_1280.png

15 mai - Ziua în care începe „noua economie”
15 mai - Ziua în care începe „noua economie”
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ziua de 15 mai este mai degrabă o bornă psihologică de care se leagă o așa-numită „repornire” a economiei. Evident, nu este decât o senzație. În realitate, evoluția, inclusiv a economiei, este o continuare firească a acestui an tulburător. Dar dacă tot există o primă bornă psihologică, ne putem întreba, pentru a câta oară în ultimele săptămâni?,: „cum va arăta economia în următoarea perioadă?”.

Dar, mai întâi, o succintă recapitulare. Chiar dacă astăzi vor fi publicați indicatorii produsului intern brut pentru primul trimestru, analiștii anticipează deja că va fi o scădere economică față de trimestrul anterior și o ușoară creștere, de sub un procent, față de primul trimestru al anului trecut. O creștere, chiar și extrem de redusă, nu este deloc cea mai rea veste.

Iată și un set de date cu care se încheie jumătatea lunii mai. Sectoarele economice au fost afectate diferit de criza sanitară. În medie, economia și-a redus, în aprilie, volumul de activitate cu 40%, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar industria hotelieră și restaurantele au scăzut cu peste 80%, iar activitățile de spectacole și cele culturale și-au redus activitatea cu 75%. Industriile mai puțin afectate sunt cea de tehnologia informației, minus 30%, și comerțul, care a scăzut cu 35%.

Numărul de contracte suspendate, prin șomaj tehnic, este de 544.000, iar contractele de muncă încetate definitiv ajung la 350.000. Rata inflației a fost, în aprilie, de 2,7%.

În primul trimestru, deficitul balanței comerciale a fost de 4,4 miliarde euro, cu 732 milioane euro mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Consumul a crescut în martie anul acesta față de martie 2019 cu 4,1%, o cifră care în context european este spectaculoasă, dar care pentru România reprezintă o încetinire evidentă.

În luna martie, numărul de autorizații de construcție a scăzut cu 15%, față de anul trecut. De asemenea, în primul trimestru al anului, deficitul bugetar a ajuns la 18 miliarde lei, adică 1,67% din produsul intern brut. Încasările din TVA au scăzut cu 20%, iar cele din impozitul pe profit cu 32%.

Acestea sunt cifrele mari ale economiei care ne arată un mic paradox. Și anume acela că datele macroeconomice sunt mai bune decât cele ale economiei reale. Căderile de venituri ale companiilor din diferite sectoare economice sunt corespondente unei crize profunde, în timp ce marile cifre nu indică, deocamdată, o stare critică a economiei.

Dincolo de cifrele momentului, marea întrebare este cum va arăta economia în viitorul apropiat? Răspunsul simplu este altfel. Altfel, dar cum? Au fost multe răspunsuri la această întrebare, dar din ceea ce putem intui acum, se poate anticipa că economia va fi mai digitală, mai informatizată. Un proces care va fi susținut și de companii, dar și de către administrație.

Telemunca și munca de la domiciliu vor rămâne de actualitate, multe companii vor încerca să păstreze o parte a forței de muncă în condiții de lucru de la distanță. Să spunem că există câteva mari companii de tehnologie care au anunțat deja că vor folosi intens telemunca.

O temă sensibilă ar putea fi cea a lucrului în spații comune, mari, de birouri. Deja specialiștii pieței imobiliare estimează că ocuparea spațiilor de birouri și cererea pentru acestea vor scădea.

Există, de asemenea, un curent, deocamdată de idei, care circulă în Uniunea Europeană și anume acela al delocalizării producției din China. Desigur, de la vorbe la fapte este drum lung, dar, de exemplu, șeful Dacia a declarat ieri că gradul de integrare locală devine extrem de important. Ceea ce pentru România este un mesaj cât se poate de optimist.

Un lucru este cert: costurile companiilor vor crește. Ceea ce va însemna o presiune în plus pentru firme, alături de cea care va veni din scăderea foarte probabilă a vânzărilor.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Ziua în care începe „noua economie”