România, cea mai mare creștere economică din UE pe primul trimestru. Franța - cel mai mare declin (Eurostat)

eurostat.jpg

Sursa imaginii: 
europa.eu

România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, 2,7% în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citată de Agerpres.

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană în ansamblu a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%)

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,8% şi UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de când se publică aceste date, în 1995.

Eurostat precizează că în cazul României datele sunt provizorii şi nu există date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croaţia, Luxemburg, Malta şi Slovenia. În 9 iunie, Eurostat va da publicităţii a doua estimare privind evoluţia PIB-ul zonei euro şi a UE.

 

Datele Eurostat aici