Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creșterea economică nu reduce îngrijorările oamenilor de afaceri

stock-1863880_1280.jpg

Creșterea economică nu reduce îngrijorările oamenilor de afaceri.
Creșterea economică nu reduce îngrijorările oamenilor de afaceri
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Vestea că România a avut, conform datelor statistice semnal, o creștere economică, în primul trimestru de 2,4%, a adus o rază de optimism. Mai mult pentru administrație, mai puțin în rândul oamenilor de afaceri.

Sectorul privat are o mulțime de probleme. La sfârșitul săptămânii trecute, confederația patronală Concordia a trecut în revistă, prin intermediul unor manageri și antreprenori, situația din economia reală.

Astfel, cei mai mulți se raportează la scăderea economică de 6% pe care o estimează Comisia Europeană. O prognoză departe de cifra cu care a fost construit bugetul de stat. Companiile solicită mai multă flexibilitate în ceea ce privește legislația muncii, respectiv un cadru legal care să permită să se lucreze de acasă, să lucreze mai flexibil.

Christophe Dridi, șeful Dacia, a concentrat în câteva date situația industriei auto care trece prin momente dificile. Industria auto generează 14% din produsul intern brut al României și 26% din exporturi, iar pierderile cauzate de închiderea temporară a fabricilor au fost de 124 milioane de euro pe zi. În același timp, piața auto nu dă semne ca își va reveni prea rapid, fiind șanse reduse ca vânzările de mașini să crească în următoarea perioadă.

Șeful Dacia a avut și câteva propuneri concrete legate de digitalizare, despre care se vorbește tot mai mult. Este vorba despre introducerea unor documente online pe care companiile le folosesc în relația cu administrația, precum fișa postului, contractul de muncă sau actele adiționale, formularul de concediu medical sau adeverința pe care compania o eliberează angajatului pentru a putea obține un credit.

Dan Șucu, reprezentant al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț, a făcut un scurt bilanț al sectorului de vânzări nealimentare: 170.000 de angajați aflați în șomaj tehnic și scădere dramatică a vânzărilor. De asemenea, patronii din domeniu sunt îngrijorați de reacția consumatorilor. Mulți dintre aceștia vor avea veniturile reduse sau încrederea afectată. Ceea ce îl face pe Dan Șucu să creadă că anul acesta va fi unul în care nu profitul va fi cuvântul de ordine, ci supraviețuirea afacerilor.

Soluții posibile pentru relansarea vânzărilor de produse nealimentare? Promovarea produselor românești și scăderea dobânzilor la credite, astfel încât consumatorii să poată să continue să achiziționeze bunuri de folosință îndelungată, este de părere Dan Șucu.

De altfel, reprezentanții marilor rețele comerciale își doresc și ei să lucreze mai mult cu producători români de mărfuri alimentare sau de legume și fructe. Dar, condițiile sunt aceleași dintotdeauna: marfă în cantitatea contractată și livrată la timp.

Un semnal de alarmă vine de la industria de petrol și gaze. Radu Căprău, vicepreședinte al confederației patronale Concordia, crede că este cea mai profundă criză din ultima sută de ani pe care o traversează industria energetică. O criză care se desfășoară pe mai multe niveluri: criza sanitară, scăderea rapidă a prețului și scăderea traficului. De exemplu, vânzările de carburanți au scăzut cu 45%, iar cele destinate industriei aviatice cu 90%. Anul acesta, estimările sunt că vânzările de produse petroliere vor fi mai mai mici cu 15-20% față de anul precedent.

Raza de speranță este industria de tehnologia informației. Reprezentantul asociației de profil, Mihai Matei, estimează că industria, în pofida pandemiei, va încheia anul acesta cu o creștere a afacerilor. Asociația patronală a industriei de software are și câteva propuneri de măsuri care ar trebui luate de către autorități. Este vorba despre introducerea identității digitale, simplificarea legii semnăturii electronice și încurajarea utilizării tehnologiilor cloud. Nu sunt singurele propuneri de măsuri pe care mediul de afaceri le face guvernului.Ce se așteaptă? Simplificare legislativă, debirocratizare, digitalizarea autorităților publice și predicitibilitate. Și, bineînțeles, investiții publice. Nu pare deloc simplu. Iar faptul că în primul trimestru al anului a existat o creștere economică bună nu garantează că investițiile și măsurile de modernizare vor fi realizate de Executiv.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Creșterea economică nu reduce îngrijorările oamenilor de afaceri