Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ei, cei din linia întâi

coronavirus-4944680_1280.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Guvernul român a decis în urmă cu câteva săptămâni să acorde o primă de 500 euro personalului medical care s-a aflat în prima linie a bătăliei cu pandemia. Măsura a stârnit controverse și destule argumente pro și contra.

Într-un registru paralel, a atras atenția gestul primarului din orașul Bălți, din Republica Moldova, care a oferit personalului medical din România un plic care conținea 1.000 dolari. Drept recompensă pentru efortul lor, după cum a spus chiar controversatul primar.

Medicii din România au părut să fie luați pe nepregătite de gest, au primit plicul, dar a doua zi, au trimis banii înapoi.

La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul francez a aplicat decizia de premiere a angajaților statului care s-au confruntat cu o creștere a activității în perioada stării de urgență. De fapt, Franța a abordat această temă mai larg. Pe de o parte, a fost publicat un act normativ pe baza căruia personalul medical și cel din domeniul asistenței sociale urmează să primească o primă cuprinsă între 500 și 1.500 euro, în funcție de perioada în care personalul a lucrat efectiv.

Pe de altă parte, un al doilea act normativ reglementează acordarea de prime în bani și pentru alte categorii de funcționari. Este vorba despre polițiști, funcționari sau magistrați care urmează să primească între 330 și 1.000 euro, în funcție de implicare și de propunerea conducătorului instituției. Primele oferite de stat sunt scutite de la plata contribuțiilor și impozitelor, iar, în total, de ele vor beneficia unul din cinci funcționari publici, respectiv aproximativ 400.000 de salariați.

Nici în Franța deciziile nu au fost primite cu entuziasm de întreaga opinie publică. Problema valabilă și în România, și în Franța, și în Uniunea Europeană este generozitatea statului față de funcționarii publici. Din acest punct de vedere, răspunsul guvernelor în fața pandemiei a fost destul de diferit.

Dar, tema este un bun prilej pentru a completa categoriile de lucrători care s-au aflat în linia întâi. Astfel, alături de medici, asistente medicale, personalul medical, în general, polițiști, jandarmi sau militari se află și angajați din sectorul privat.

Este fără îndoială că angajații din sectorul public care s-au aflat în prima linie merită respectul opiniei publice, pe care, de altfel, l-au și primit sub diverse forme, nu doar prin primele în bani. În Italia sau Spania, de exemplu, cetățenii au ieșit la o oră fixă la balcoane pentru a aplauda și a cânta în cinstea medicilor.

La categoriile de funcționari despre care s-a vorbit destul de mult este posibil să se mai adauge și alți salariați. Dar, nu trebuie să uităm că, alături de angajații din sectorul public, în prima linie se află și o serie de salariați din sectorul privat sau din administrația locală.

Casierele de la supermarketuri sau de la micile magazine, farmacistele, curierii care au livrat bunuri alimentare sau nealimentare la domiciliu, angajații benzinăriilor, șoferii de autobuze sau lucrătorii de la metrou au fost și ei în prima linie. Toți angajații din sectorul privat care au interacționat în perioada stării de urgență cu o masă mare de consumatori au fost în linia întâi. Nu la aceeași intensitate a pericolului cu medicii, dar, evident, în prima linie.

Și companiile au făcut eforturi pentru a organiza lucrul în condiții de siguranță. De exemplu, au fost firme care au decis să îi păstreze în carantină, la hotel, pe angajații-cheie. De asemenea, unele companii au plătit prime salariaților care au lucrat în aceste două luni, dar, este adevărat, nu la nivelul sumelor oferite angajaților din sistemul public.

În concluzie, linia întâi de luptă cu pandemia a fost completată și de o parte din companiile din sectorul privat și de salariații lor. Este o constatare care vrea să arate că și mediul de business a continuat să lucreze în pofida riscurilor.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Ei, cei din linia întâi