Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania se va confrunta cu cea mai severă scădere a PIB-ului înregistrată vreodată pe timp de pace

banca_spaniei.jpg

Spania se va confrunta cu cea mai severă scădere a PIB-ului înregistrată vreodată pe timp de pace.
Spania se va confrunta cu cea mai severă scădere a PIB-ului înregistrată vreodată pe timp de pace
Image source: 
Luis García, https://commons.wikimedia.orgLuni, guvernatorul Băncii Spaniei a compărut în cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice din Congresul Deputaților pentru a prezenta o analiză privitoare la consecințele economice ale crizei sanitare. Raportul anticipează o scădere a Produsului Intern Brut care poate ajunge chiar la 12,5% și o creștere de până la 120% a datoriei publice. Guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernández de Cos a avertizat Executivul de la Madrid că deja este necesară o revizuire exhaustivă și riguroasă a bugetului de stat pentru identificarea și eliminarea tuturor cheltuielilor inutile.

Încă din luna aprilie, într-un raport similar, maxima autoritate bancară spaniolă avertiza că, în funcție de evoluția epidemiei, se pot anticipa trei scenarii ale unei inevitabile recesiuni economice.

În primul, și în cel mai benign dintre cazuri, Guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernández de Cos, estima că Produsul Intern Brut poate suferi o scădere de 6,5%, iar dacă perioada de carantină se prelungește mai mult de opt săptămâni, se poate reduce cu până la 9,5%sau chiar de 12,5% în cel mai nefericit scenariu.

Din păcate, criza sanitară nu a evoluat în termenii cei mai optimiști, așa cum se estima în urmă cu o lună, iar acum, după această prelungită carantină care durează de mai bine de nouă săptămâni, Banca Spaniei revine cu această nouă și alarmantă analiză în care exclude scenariul cel mai suav. Raportul anticipează că declinul activității economice va înregistra la sfârșitul anului 2020 o scădere care va fi cuprinsă între 9,5% și 12,4%, scădere care, încă din raportul inițial, era asociată cu situația în care perioada de carantină va dura între 8 și 12 săptămâni, perspectivă mai mult decât probabilă în circumstanțele actuale.

Dar acesta nu este singurul indicator macroeconomic care va înregistra recorduri negative, deoarece, conform aceleiași prognoze, datoria publică va ajunge la 120% din Produsul In B, având în vedere cheltuielile sanitare generate de epidemie, cererea crescută de ajutoare sociale sau introducerea unui venit minim vital, dar și scăderea abruptă a veniturilor.

Pe de altă parte, prognozele pozitive ale analizei anticipează că de-a lungul anului 2021 economia spaniolă va înregistra o creștere de peste de 6,1%, care poate ajunge chiar la 8,8%, deși guvernatorul Băncii Spaniei, avertiza că. citez: “recuperarea din 2021 va fi insuficientă pentru a reveni la scenariul economic premergător crizei”.

În Spania, perioada de alarmă, care oferă cadrul pentru impunerea restricțiilor carantinei, va dura până pe 24 mai, dar, conform intențiilor declarate ale executivului de la Madrid, ar putea fi prelungită încă patru săptămâni, ceea ce a făcut ca gestiunea crizei sanitare să se transforme într-o importantă problemă politică, premierul Pedro Sanchez se confruntă cu serioase critici din partea opoziției, iar electoratul de dreapta a ieșit deja în stradă pentru a cere demisia guvernului.

În acest context, în intervenția sa, guvernatorului Băncii Spaniei, Pablo Hernández de Cos, a ținut să avertizeze clasa politică spaniolă că trebuie să se mobilizeze pentru a se ridica la „ înălțimea provocărilor” cu care Spania se va confrunta, deoarece, citez , „anul acesta se va înregistra cea mai severă scădere a PIB-ului cunoscută vreodată pe timp de pace”, motiv pentru care a cerutparlamentarilor spanioli să ajungă la un acord politic transcendental care să acopere mai multe legislaturi pentru a promova un program economic de reforme structurale și o importantă reformă fiscală, care să permită o politică bugetară coerentă.

Spania se va confrunta cu cea mai severă scădere a PIB-ului înregistrată vreodată pe timp de pace