Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Albinele nu au respectat restricțiile! Creștere spectaculoasă a producției de miere în Albania

Cu toate fabricile și uzinele reduse la tăcere timp de două luni, albinele din Albania au profitat de situație și au muncit mai mult ca niciodată, spre bucuria apicultorilor care anticipează creșteri spectaculoase ale producției, transmite rfi.fr care citează AFP.

”E un an de aur pentru noi. De 50 de ani de când lucrez în apicultură nu am avut un sezon așa de bun”, spune crescătorul de albine Gezim Skermo de la una din cele mai mari ferme de albine din Albania, situată în munții Morava, în sud estul țării.

Skermo nu se îndoiește de faptul că restricțiile impuse de coronavirus sunt principala cauză, pentru că reducerea poluării a dus la intensificarea activității insectelor conștiincioase: ”Albinele n-au vrut să știe de reglementările privind izolarea. Au ieșit din case și au muncit mai mult ca niciodată!”, spune râzând apicultorul.

În plus, nicio albină nu a murit anul ăsta, ”spre deosebire de ultimii ani, când găseam în mod regulat albine moarte în preajma stupilor, din cauza poluării, evident”, adaugă el.

Sezonul acesta apicultorii vor începe recoltarea mai devreme, în ideea de a avea două recolte, ceea ce practic ar însemna o producție dublă față de un an obișnuit.

Ar fi o adevărată binefacere pentru ei, mai ales după dezastrul din sezonul 2016-2017, când nu mai puțin de 40% din stupi au fost pierduți, iar pierderile financiare s-au ridicat la 60 de milioane de euro.

Una din cauze a fost utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice și a insecticidelor în agricultura albaneză, unde nu se respectă normele europene.

Este și unul din motivele pentru care UE nu acceptă importuri de miere din Albania, țara exportând în schimb cantități importante în SUA, dar și în alte țări de pe celelalte continente.