Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum stă economia? Uitați-vă la ce fac firmele

coins-1523383_1280.jpg

Se apropie criza economică? Semnalele, din România și din Uniunea Europeană, nu sunt deloc încurajatoare.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Cifrele macroeconomice sunt, fără îndoială, importante și sugestive. Imaginea macro oferă repere despre cheltuielile statului, despre echilibrele bugetare și, în general, despre sistemul fiscal. Investitorii, finanțatorii sau agențiile de rating sunt atenți la indicatorii macroeconomici.

Dar, dincolo de cifrele macroeconomice, este important ca în acest moment, în care toate semnele arată că ne aflăm la începutul unei crize economice, să privim și spre economia reală. Fără a avea pretenția unei analize exhaustive, am făcut doar o selecție de știri ale zilei de ieri.

Așadar, în România, un grup de proprietari de centre comerciale a semnat o scrisoare prin care cer guvernului redeschiderea mall-urilor. Argumentele sunt destul de clare. Numărul mare de chiriași, nivelul pierderilor din ultimele două luni și faptul că au fost redeschise spațiile comerciale cu o suprafață mai mică de 15.000 de metri pătrați.

În acest domeniu, tensiunile au apărut deja. Este vorba despre plata chiriei. Deja companiile chiriașe reclamă faptul că o bună parte a proprietarilor de spații comerciale au cerut plata integrală a chiriilor în perioada în care magazinele nu au funcționat. Alți chiriași așteaptau o prevedere legală care să arbitreze tensiunea care există deja între ei și proprietarii de spații comerciale. Există și proprietari care au îndulcit plata chiriei păstrând doar partea legată de nivelul vânzărilor.

Tensiunile sunt legate de faptul că proprietarii acuză că au de plătit creditele luate, iar chiriașii se plâng și ei, pe bună dreptate, că magazinele au fost închise și nu au avut încasări timp de mai bine de două luni.

Indiferent de situație, pledoaria pentru deschiderea marilor centre comerciale are sens economic, dar pare a fi în continuare considerată riscantă din punctul de vedere sanitar. Dar, o redeschidere a mall-urilor ar aduce o speranță pentru o zonă lovită dur de criza pandemiei și anume retailul nealimentar. Bineînțeles, revenirea sectorului va depinde de felul în care consumatorii vor avea apetit pentru cumpărături.

Tot ieri, 36 de muncitori din Sri Lanka, au fost concediați de la o fabrică de confecții din județul Botoșani. Motivul pare a fi acela că unul dintre muncitorii străini ar fi fost depistat infectat cu virusul Covid. Cei 36 de lucrători au fost abandonați pe aeroportul Otopeni. Acum, muncitorii se află în carantină, au declarat că doresc să rămână în România și că își caută de lucru. Să ne aducem aminte că înainte de declanșarea pandemiei antreprenori din domenii foarte diverse vorbeau despre lipsa forței de muncă autohtone și pledau pentru creșterea contingentului de muncitori din afara Uniunii Europene care să poată lucra în România. Acum, situația pare că s-a schimbat radical.

Tot ieri, la o fabrică de pâine din județul Harghita au fost depistați pozitiv cu coronavirus câțiva angajați. Săptămâna trecută, au fost depistate două focare de infecție, unul la o fabrică de producere a înghețatei din județul Alba și altul la producătorul de electrocasnice din orașul Găești, județul Dâmbovița. Interesant este, că pe fondul dezbaterilor intense pe teme precum creșterea numărului de teste și verificarea temperaturii, companiile devin o sursă serioasă de testare a angajaților și implicit a populației. Iar rezultatele încep să se vadă.

Pe plan european, analiștii constată că a crescut semnificativ cererea de plexiglas. Este ușor de văzut acest lucru, întrucât multe dintre sectoarele care lucrează cu publicul, administrație, magazine, birouri sau restaurante și-au reamenajat spațiile folosind noul material minune, numit plexiglas. Cererea va continua să fie crescută, pentru că abia acum companiile își reconfigurează spațiile publice, dar, interesant este dacă plexiglasul ar fi produs și în România. Pentru fabricile respective ar putea fi o bună oportunitate de afaceri. Cu toate că, dacă ne uităm la deficitul comercial imens pe care îl au produsele chimice, este puțin probabil să existe producători locali.

O altă sursă de neliniște vine de la noul proprietar al combinatului siderurgic din Galați, care a declarat, conform agenției de presă Agerpres, că se așteaptă ca producția de oțel să scadă cu 20%-30% în următoarele 9-12 luni. Dar a adăugat patronul Sidex, investițiile de la Galați nu vor fi diminuate.

Astăzi, președintele francez Emmanuel Macron va prezenta un plan de susținere a industriei auto. Conform unor surse media, planul va cuprinde măsuri de păstrare a competitivității sectorului, de susținere a așa-numitei suveranități industriale și pentru conversia producției către mașini hibride sau electrice. Acest plan va veni după ce compania Renault a primit o garanție de stat pentru un credit de 5 miliarde euro, iar reprezentanții guvernului insistă ca grupul să mențină în funcțiune toate uzinele din Franța. Compania Fiat Chrysler ar putea primi chiar azi un credit garantat de stat de 6,3 miliarde euro de la o bancă italiană.

De asemenea, compania germană Lufthansa a primit un credit de salvare de 9 miliarde euro pe o perioadă limitată, dar în contul căruia statul german va prelua un pachet de acțiuni.

Sunt semne clare că firmele încep să aibă dificultăți. Statele se implică, deocamdată, la fel ca în criza din anii 2008-2009. Foarte curând se va pune, însă, întrebarea: cine va ajuta statele să își plătească datoriile?

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

Cum stă economia? Uitați-vă la ce fac firmele