Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Nissan renunță la Barcelona în favoarea Sunderland

nissan-sunderland.jpg

Uzina Nissan de la Sunderland
Nissan își va menține producția la Sunderland în pofida Brexit
Sursa imaginii: 
https://labourheartlands.com/

Gigantul industriei auto Nissan a anunțat că va menține uzina de la Sunderland din nord estul Angliei, dar în schimb va renunța la producția de automobile la Barcelona cu 2800 de angajați. Nissan a înregistrat pierderi masive în ultimul an.

Producătorul japonez de mașini a raportat o pierdere anuală de 671 miliarde de yeni (5 miliarde de lire sterline), prima sa în 11 ani, pe fondul problemelor grave cu care se confruntă industria auto, inclusiv scăderea cererii în China, o schimbare către vehicule cu emisii reduse, Brexit și pandemia de Coronavirus.

Nissan a anunțat un plan de patru ani care vizează reducerea costurilor cu 300 miliarde de yeni (2,3 miliarde de lire sterline) și transformarea situației financiare a companiei.

Acest plan implică închiderea unei fabrici din Indonezia și a celei din Barcelona, ​​unde muncitorii au protestat de câteva săptămâni după ce producția a fost închisă temporar din cauza pandemiei Covid-19. Sindicatele s-au angajat să formeze un lanț uman în jurul fabricii, joi, pentru a protesta împotriva închiderii.

Aproximativ 7000 de lucrători la uzina Nissan din Sunderland vor fi scutiți de concedieri, dar Makoto Uchida, directorul executiv, nu a exclus reduceri de personal în viitor.

Uzina Sunderland de la Nissan este un angajator major în nord-estul Angliei de care depind alte mii de locuri de muncă prin lanțurile sale de aprovizionare.

Fabrica - considerată a fi printre cele mai avansate linii de producție de automobile din Europa - a fost în centrul unei dispute cu privire la Brexit, de când fostul șef Nissan Carlos Ghosn a avertizat în 2016 că viitorul său nu poate fi garantat din cauza tarifelor care ar putea fi impuse. .

Efectul Brexit evitat

Guvernul condus de fostul premier Theresa May a oferit asigurări Nissan pentru a menține uzina deschisă, dar a refuzat să publice detalii despre promisiunile făcute.

Uzina Nissan de la Sunderland
Uzina Nissan de la Sunderland își va relua producția pe 8 iunie
Sursa imaginii: 
Newcastle Chronicle

Faptul că Nissan a ales să mențină fabrica deschisă va fi considerat un vot de încredere pentru operațiunile sale din Sunderland și un impuls pentru guvernul britanic.

În ciuda îngrijorărilor cu privire la incertitudinea relației comerciale a Marii Britanii cu UE, Nissan a declarat în martie că va continua cu o investiție de 400 de milioane de lire sterline pe site-ul Sunderland.

Mai puțin de două săptămâni mai târziu, producția a fost suspendată după ce pandemia de Coronavirus a determinat o scădere a cererii și a cauzat dificultăți la importul de piese din Japonia.

La începutul acestei luni, guvernul și-a publicat planurile pentru ca tarifele să intre în vigoare odată cu acordul comercial cu UE. Conform planului, Marea Britanie va păstra o taxă de 10% pentru autovehiculele importate.

UE a eliminat tarifele la importurile de milioane de autoturisme printr-o serie de tranzacții comerciale bilaterale, inclusiv una cu Japonia.

În referendumul din 2016 alegătorii din Sunderland au votat în proporție de 60% în favoarea ieșirii din UE și acel vot a fost calificat drept "curcanii care votează pentru Crăciun". Iată că temerile de atunci s-au dovedit nefondate, Nissan hotărând să-și mențină producția în nord estul Angliei.

Scăderea producției

Anul trecut, vânzările globale ale Nissan au scăzut cu 6,9 la sută. Europa a fost cel mai puternic lovit cu o scădere de 19,1%.

Sediul Nissan
Nissan a înregistrat pierderi masive în ultimul an
Sursa imaginii: 
EFE

Compania a raportat o pierdere operațională anuală de 40 miliarde de yeni pentru anul încheiat la 31 martie, cea mai slabă performanță de la sfârșitul crizei financiare în 2008-09.

Nissan a vândut 4,8 milioane de vehicule în perioada respectivă, o scădere de 13% față de anul trecut, permițând Honda să-și treacă pe poziția de al doilea cel mai mare producător auto din Japonia, în urma liderului mondial Toyota.

Nissan a anunțat reluarea producției la Sunderland pe 8 iunie, după ce Toyota și-a reluat producția pe 26 mai la uzina de la Burnaston în centrul Angliei. 

În luna aprilie au fost produse în Regatul Unit 197 de automobile o scădere de 99,7% față de luna corespunzătoare din 2019. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ