Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vot de încredere primit de România din partea agenției de rating Standard&Poor's

Vot incredere Romania rating Standard Poors.jpg

Agenția Standard&Poor's menține ratingul României
Agenția Standard&Poor's menține ratingul României

Guvernul Orban răsuflă ușurat: Agenția Standard&Poor's a menținut ratingul de țară al României, precum și perspectiva negativă asupra economiei.

Anunțul agenției Standard&Poor's înseamnă că România a scăpat de retrogradarea în categoria ”junk”, ceea ce ar fi făcut ca investitorii să ocolească țara.

Decizia este importantă, pentru că în funcție de acest rating autoritățile de la București se împrumută mai scump sau mai ieftin de pe piețele financiare externe.

”Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020 (…). Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se arată în raportul S&P.

 

Reacții la anunțul Standard&Poor's

 

Anunțul agenției Standard&Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei Covid-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global din prezent, spune ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

De partea sa, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, scrie pe Facebook: ”Cele mai negre previziuni s-au adeverit: NEGATIV–asta definește Guvernarea PNL! Toate minciunile guvernării PNL au fost spulberate de Standard&Poor’s care reconfirmă, din păcate, că România rămâne acolo unde a băgat-o PNL-pe NEGATIV! Și cu perspectivă de înrăutățire!”.

Executivul urmează să decidă în următoarele luni dacă va majora pensiile cu 40% în septembrie, așa cum prevede legea adoptată în timpul guvernării PSD. De această majorare depindea retrogradarea sau nu a României de către Standard&Poor's.