Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ionuț Dumitru: României i-a trecut glonțul pe lângă ureche

Ionuț Dumitru: Să nu ne culcăm pe-o ureche după decizia Standard&Poor's (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, comentează la RFI decizia agenției Standard&Poor's de a menține ratingul de țară. România a evitat astfel retrogradarea în categoria ”junk”, nerecomandată investitorilor.

Ionuț Dumitru spune că decizia agenției de rating Standard&Poor's este bună, dar trebuie multă precauție în continuare: ”Decizia fără îndoială e una foarte bună, în condițiile în care riscurile erau foarte mari, adică foarte simplu și neacademic, ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”.

Economistul șef al Raiffeisen Bank atrage atenția că ”e necesar să reducem deficitele, care au ajuns la un nivel foarte înalt. Prognoza CE arată un deficit bugetar de peste 9% din PIB anul acesta și peste 11% din PIB anul viitor, adică nu trebuie să ne culcăm deloc pe o ureche, avem foarte multă treabă de făcut, foarte mult de corectat la nivel de politică fiscal-bugetară, pentru că în ultimii trei-patru ani, politica fiscal-bugetară s-a înscris pe o traiectorie complet nesustenabilă, crescând deficitele și ne-am vulnerabilizat foarte mult poziția bugetului”.

 
Ionuț Dumitru, despre decizia Standard&Poor's privind România